Home » Najaktivnija gradilišta su od Zenice ka sjeveru
Zenica

Najaktivnija gradilišta su od Zenice ka sjeveru

Dvije decenije od kako se Bosna i Hercegovina obavezala da će izgraditi trasu Koridora Vc i postati dio Panevropskog koridora, građani su dobili tek 126 kilometara autoputa i obećanja da će se do određenih rokova spojiti jug i sjever naše zemlje.

Trenutno se gradi 61 kilometar, a jedna godina manje u zacrtanim rokovima. Već ove godine, pored otvaranja gradilišta novih 30 kilometara na jugu, trebali bi biti pušteni u funkciju kilometri autoputa od Bune preko Počitelja do Zvirovića. No, i dalje su najaktivnija gradilišta od Zenice ka sjeveru naše zemlje, koji bi se, prema planu, trebali spojiti 2026. godine.

Dionica Putnikovo brdo – Medakovo. Svakodnevno više od 300 radnika gradi trasu dužine 8,5 kilometara od Putnikovog brda preko Usore, Karuša i Tešanjke do Medakova.

“Do sada smo već probili cijelu dionicu od Putnikovog brda do Medakova”, kaže Damir Peštalić, predstavnik Euroasfalta – izvođača radova, i dodaje kako na nekoliko mjesta imaju mostove, koji su u fazi izvođenja.

Izgradnja ove trase poseban je izazov za i građevinare i za investitore.

“U svemu tome dođe do konfilkta sa lokalnim stanovništvom koje na sve načine pokušavamo da ublažimo. Ovo je generacijski projekt, svjesni smo toga da trasa prolazi kroz gusto naseljena mjesta, ali benefiti koje će ova trasa donijeti za ovaj kraj su nemjerljivi”, ističe Edin Dedović, predstavnik JP Autoceste FBiH – investitora.

Za spajanje sjevera naše zemlje preko tešanjske regije do Zenice važna je trasa Medakovo – Ozimice. Dužinom od 21 kilometar predstavlja složenu cijelinu za izgradnju. Za razliku od drugih dionica, proteže se ravničarskim područjem.

“1.12. zvanično je izvođač uveden u radove i trenutno se izvode radovi na petlji Ozimice, izvode se tri mosta, izvedeni su uglavnom svi propusti na autocesti i trenutno se rade potpunjaci na lokalnim cestama”, navodi Mirza Bišćević , predstavnik nadzornog tima na dionici Medakovo – Ozimice.

Dakle, građevinari su tokom prošle godine stigli do Maglaja. U ovog godini očekuje se otvaranje i novog gradilišta.

“U narednih mjesec dana radovi bi trebali početi i na posljednjoj dionici od Maglaja do Žepča dužine 12 kilometara (Ozimice – Poprikuše), čime će u izgradnji biti kompletna sjeverna saobraćajnica koja će po svojoj izgradnji predstavljati žilu kucavicu ove zemlje. Plan je da do juna 2026. godine imamo kompletno izgrađen sjeverni dio Koridora Vc.

Radno je i na dvije naredne dionice koje vode ka Zenici i Sarajevu. Od Poprikuša do Nemile i od Nemile do Vranduka građevinari ne posustaju. Dionica koja spaja Nemilu i Poprikuše specifična je jer većina trase je, zapravo, trenutno najduži probijeni tunel Golubinja.

”3.600 metara je dužina puta dvije cijevi, mi smo do sada uradili 80 posto”, navodi Hasan Coskun, šef gradilišta na dionici Poprikuše – Nemila.

I dok se trenutno od sjevera ka Zenici gradi 50 kilometara autoceste, a najavljuje još 12 kilometara, dionica Vranduk – Ponirak, ključna za spajanje centralnog dijela sa sjevernim, ni nakon gradnje duže od 4 godine nije završena. Radovi nakon produžavanja prvobitno planiranih rokova trebali su biti okončani u novembru prošle godine, milionska sredstva potrošena, a radovi su još privremeno obustavljeni.

federalna.ba