Home » Agencija za razvoj ZEDA najavila širenje kapaciteta
Zenica

Agencija za razvoj ZEDA najavila širenje kapaciteta

Aneks A nekadašnje zgrade Tehničke kontrole Željezare Zenica od 2007. godine mjesto je u kojem su smještene i razvijaju se male firme. Dakle, poduzetnici imaju priliku za adekvatan prostor za razvoj, a to znači i nova zapošljavanja. Agencija za razvoj ZEDA vođena idejom da bude spona između privatnih poduzetnika i Grada Zenica, upravlja biznis inkubatorom, a sada najavljuju širenje kapaciteta. Dakle, novi prostori i nove prilike za razvoj privrede u ovom kantonu.

Promjene na tržištu i težnja da se izmijeni slika Zenice kao industrijskog grada rezultirale su uspješnim djelovanjem jedinstvenog biznis inkubatora. Danas na ovom prostoru djeluje 21, a od nove godine u obnovljenom objektu očekuju se novi stanari.

„Novi objekt će imati 35 kancelarijskih prostora za 35 start-up firmi i efektivna površina je oko 1.800 kvadratnih metara tako da će ukupni kapaciteti kojima Grad Zenica raspolaže, a ZEDA upravlja iznositi oko 6.000 kvadratnih metara, oko 80 poslovnih prostora“, navodi Senad Pašalić, direktor Zeničke razvojne agencije.

Projekt proširenja podržali su Grad kao vlasnik, IPA pogram prekogranične saradnje i Federalno ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta. Opravdanost programa potvrđuje činjenica da danas ovdje djeluje više od 80% mladih ljudi kao vlasnici novih preduzeća.

„Namjera nam je da pokušamo animirati ljude koji imaju sklonost prema IT sektoru kako bismo na taj način promijenili privrednu sliku Zenice i napravili lagani odmak od onoga što je već tradicija kad je u pitanju privreda i industrija u gradu Zenici“, dodaje Pašalić.

Preseljenje u renovirani Aneks zbog proširenja ljudskih kapaciteta planira firma Cappe Ann Enterprises. Baveći se softverskim inžinjerstvom predstavljaju savršene stanare biznis inkubatora čije usluge smatraju štednjom vremena.

„Taj prostor nam puno pomaže, naprimjer, ne brinemo se o komunalnim taksama, o drugim računima, sve je na jednom mjestu, upakovano u jedan paket, tako da to ima dosta olakšica“, ističe Dženan Hamzić, tehnički direktor Cape Ann Enterprises.

„Imamo priliku da se sarađujemo s ostalim kompanijama ovdje i da se upoznajemo i stičemo nova radna iskustva kao i nove kolege. Jako se radujemo novim prostorijama i prilici da proširimo naše prostore i naš tim s kojim ćemo raditi“, priča Dika Bošnjak, junior softver inžinjerka Cape Ann Enterprises.

Pored toga, Agencija ZEDA u saradnji s Gradom Zenica upravlja i drugim dijelom poslovnog inkubatora, gdje su smještene proizvodne firme sa ukupno 24 proizvodna prostora. Cilj je na jednom mjestu udomiti različite firme radi konkurentnosti ali i lakše međusobne saradnje domaćih privrednika.

federalna.ba