Home » Na današnji dan – Amelovih istorijskih 1.42.51
Sport

Na današnji dan – Amelovih istorijskih 1.42.51

Na današnji dan 2015. godine Amel Tuka istrčao je svojih nevjerovatnih 1:42.51, vrijeme po kojem je postao planetarno poznat!

Prilika da se podsjetimo svi zajedno još jednom na nezaboravni podvig našeg Amela.

Amel Tuka je najbolji bosanskohercegovači atletičar, i jedan od naših najboljih sportista svih vremena. Sa rezultatom 1:42.51 na 800m postignutim 2015., bio je najbrži čovjek na svijetu te godine, pomjerivši granice dotadašnjih sportskih teorija.

O kakvom se uspjehu radi, govori podatak da u Evropi ovaj rezultat još niko do sada nije istrčao, a da u svijetu postoje samo dva trkača koji su ga istrčala, jedan Kenijac i jedan Amerikanac.

Amel Tuka je treći najbrži bijelac na svijetu svih vremena. Tuka je vlasnik bronzane i srebrene medalje na svjetskim prvenstvima, a osvojivši medalju 2015. godine njegovo ime ispisano je zlatnim slovima kao prvog bosanskohercegovačkog sportiste koji je osvojio medalju na nekom svjetskom prvenstvu.

Osvajanjem bronze na Evropskom prvenstvu 2013., Tuka je donio Bosni i Hercegovini prvu medalju i u ovom rangu takmičenja. Tuka također ima dvije pobjede na prestižnim Dijamantskim ligama i ostvareno 6. mjesto na Olimpijadi 2021.

Sljedeći cilj je Svetsko prvenstvo koje će se održati u augustu ove godine u Budimpešti, a potom i pripreme za Olimpijadu 2024. u Parizu.

Amel Tuka, diplomirani je inženjer mašinstva i predsjednik je Komisije olimpijaca Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine, u kojoj predvodi naše reprezentativce u borbi za trajno rješenje i uvođenje sistemskog finansiranja bh. sporta kako bi sportisti imali što bolje uslove i postizali što bolje rezultate u budućnosti.

Tuka je jedan od sportista koji nesebično pomaže i humanitarni rad brojnih humanitarnih organizacija, i nastoji gdje god je to moguće promovirati zdrav život, rad i znanje, kao i vrijednosti koje nosi sport u cjelini.