Home » Kulturni radnici u ZDK godinama čekaju kolektivni ugovor
Kultura Zenica

Kulturni radnici u ZDK godinama čekaju kolektivni ugovor

Nakon decenija bez povećanja plaća, uposleni u 16 ustanova kulture u Zeničko-dobojskom kantonu dočekali su dva u jednoj godini. Prvo je bilo u martu, drugo početkom ovog mjeseca, nakon što je rebalasom kantonalnog budžeta transfer za ustanove kulture povećan za 200.000 maraka. To je važan pomak, ali garanciju materijalne i socijalne sigurnosti kulturnjaci vide u odgovarajućem kolektivnomi ugovoru. Zašto godinama čekaju na taj dokument?

Jedni svoje mjesto pod suncem traže na daskama koje život znače, drugi brinu o najboljem čovjekovom prijatelju – knjizi, treći o neprocjenjivim artefaktima kulturno-historijskog naslijeđa. Svi, kada je njihov materijalni položaj u pitanju, u procjepu nadležnosti dva nivoa vlasti.

Specifičnost položaja ustanova kulture u ovom kantonu je u činjenici da su im osnovači lokalne samouprave a plaće njihovih uposlenika finansiraju se iz kantonalnog budžeta.

Do sada tog dogovora nije bilo. Prema dostupnim informacijama, slična situcija bila je i u Kantonu Sarajevo, ali je nađeno sistemsko rješenje.

Rješenje i to sistemsko, barem kad je riječ o zaštiti njihovih radnih prava, uposleni u ustanovama kulture u ZDK-u vide u odgovarajućem kolektivnom ugovoru koji je u pripremi.

 

VIDEO: FTV