Home » Odluka CIK-a: Za člana GIK Zenica imenovana Amila Begagić
Zenica

Odluka CIK-a: Za člana GIK Zenica imenovana Amila Begagić

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je održala 38. (korespondentnu) sjednica na kojoj su bile dvije tačke dnevnog reda. U prvoj, nazvanoj “Ostavke, prestanci i dodjela zamjenskih mandata”, jedna od pod-tačaka bila je “Prijedlog Rješenja u predmetu Gradske izborne komisije Zenica”.

Kako je iznio izvjestilac za ovu tačku, CIK BIH je 9.juna odbio imenovati jednog člana GIK-a Zenica (Dino Pašalić, o čemu smo pisali ranije NA OVOM LINKU), te su obavjestili GIK Zenica da izabere novog člana.

Kako je navedeno na današnjoj sjednici, GIK (Gradska izborna komisija Zenica) je obavještena 24. juna, 19. jula je poslana urgencija, a tek 1.8. je imenovan zamjenski član Sanda Alispahić.

Prema CIK-u, Gradsko vijeće Zenica nije postupilo po zakonu, nije imenovao zamjenskog člana u roku od 30 dana od neizbora prethodnog, nije postupljeno po propisima, te je danas CIK BIH odbio da imenuje Alispahić. Jednoglasno (šest glasova) je donesena odluka da se imenuje Amila Begagić, koja je uz neizabranog Pašalića bila jedina kvalificirana osoba za zamjenskog člana GIK Zenica.

Pogledajte video: