Home » KONAČNO: Potpisan ugovor za Plavu vodu
BIH

KONAČNO: Potpisan ugovor za Plavu vodu

U Travniku je potpisan Podugovor o zajmu Razvojne banke vijeća Europe, između Srednjobosanskog kantona  i JP RV “Plava voda” Travnik. Radi se o sredstvima u iznosu od 11 miliona eura.  Potpisivanjem ugovora, Projekt, „Plava voda“ čija je realizacija počela prije gotovo 12 godina, mogao bi do kraja ove godine konačno krenuti u realizaciju.

Projekat izgradnje regionalnog vodovoda Plava voda naziva se generacijskim projektom. Stručnjaci za njega kažu da je jedan od najkompleksnijih infrastrukturnih projekata koji se rade u Bosni i Hercegovini. Projekt se realizira na području Srednjebosanskog i Zeničko-dobojskog kantona, a u njegovu realizaciju uključeni su gradovi i općine Zenica, Travnik, Novi Travnik, Busovača i donedavno VItez. Projekat se finansira sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj EBRD i Razvojne banke Vijeća Evrope CEB.

Općina Vitez je imala priliku učestvovati u Projektu kao korisnik, što su u početku sa određenom rezervom i činili, ali su procijenili da to za njih nije najbolje rješenje za unapređenje vodosnabdijevanja.

Kada je u pitanju finansiranje Projekta od strane domaćih institucija, u otplati kredita učestvuje više institucija u slijedećim omjerima, Fond za zaštitu okoliša FBiH 25 posto, ZDK 17,5 posto, SBK 7,5 posto; Grad Zenica 37,46 posto; Općina Novi Travnik 6,06 posto; Općina Busovača: 6,48 posto“

Rok izgradnje je dvije ipo godine, a podsjećamo da je sve počelo još 2009. godine.