Home » Koalicija osoba s invaliditetom ZDK-a od ZZO-a traži lakše ostvarivanje prava
BIH

Koalicija osoba s invaliditetom ZDK-a od ZZO-a traži lakše ostvarivanje prava

Šesnaest organizacija okupljenih unutar Koalicije osoba s invaliditetom Zeničko-dobojskog kantona formiralo je prijedloge prema Zavodu zdravstvenog osiguranja ovog kantona kako bi na što lakši način unaprijedili njihov položaj u društvu.

Iako su pomaci u statusu osoba s invaliditetom vidljivi na brojnim problemima, još je potrebno raditi kao što je uvođenje fri libri za kontinuirano mjererenje glukoze u krvi na esencijalnu listu, ali i brojnih ortopedskih pomagala.

„Imamo sve uslove za to i na putu smo da i to uvedemo u toku ove godine. Taj proces je u toku i učestvujemo u njemu i probat ćemo da to dovedemo na zadovoljstvo dijabetičara“, poručuje Ibrahim Delibašić, predsjednik Saveza udruženja dijabetičara Zeničko-dobojskog kantona.

Unapređenju položaja ovog dijela populacije u prilog ide Odluka o obimu prava na korištenje ortopedskih i drugih pomagala Zavoda zdravstvenog osuguranja ZDK-a prema kojoj se svake godine radi evaluacija. Shodno ovoj odluci, poboljšanja su vidljiva već u nekoliko proteklih godina.

„Imamo mogućnost da možemo utjecati na Zavod zdravstvenog osiguranja da nam omogući dodatna prava kako subvencioniranja u finansijskom segmentu tako i u skraćenju rokova i realnom postavljanju stvari za korištenje ortopedskih pomagala“, istakao je Harun Aliefendić, predsjednik Koalicije OSI ZDK-a.

„Razmotrit ćemo sve zahtjeve svih osiguranih osoba, ne samo zahtjeve onih s invaliditetom ili oboljelih od dijabetesa. U zadnje dvije godine uradili smo puno toga, uveli smo senzore za kontinuirano mjerenje glukoze u krvi za osobe do 18 godina, što nije bilo ranije, pa smo to djelimično finansirali. Sada finansiram o u punom iznosu i razmatrati ćemo da se i proširi“, naveop je dr. Adnan Džinić, predstavnik Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK-a.

Tek formiranjem konačne odluke Zavoda zdravstvenog osiguranja bit će jasno koji pomaci će biti napravljeni ovaj put. I pored toga za osobe s invaliditeom još su aktivni problemi inkluzivne nastave, pristupačnosti, ali i statusa roditelja njegovatelja, kao i brojni drugi.

federalna.ba