Home » Kao da je vrijeme stalo: Hotel Internacional u srcu Zenice čuvaju bivši radnici
Zenica

Kao da je vrijeme stalo: Hotel Internacional u srcu Zenice čuvaju bivši radnici

Osamdesetih godina prošlog vijeka bio je jedan od simbola Zenice. Hotel Internacional. Otvoren je ‘78. kako bi ugostio visoke državne i privredne delegacije koje su u Jugoslaviju dolazile radi sklapanja dogovora sa čuvenom Željezarom. Pri otvaranju je opremljen luksuzno, potpuno klimatizovan, imao je saunu, fine restorane, brojna umjetnička djela.

Hotel je u stečaju, kao i Željezara u čijem je vlasništvu. Do samog zatvaranja, u hotelu je radio Vedad Ćatović – vjerni repepcioner Internacionala punih 25 godina.

“Kao dijete, mnogo puta sam prolazio pored hotela. Svjetla i vanjski izgled hotela probudili su u meni želju da jednog dana radim ovdje i to mi se ostvarilo. I dan danas, uvijek govorim ono “nekad i sad”, kako je to nekad sve bilo u punom sjaju. Od enterijerskog dijela smo mnogo uspjeli sačuvati. Nekad mi se vrate i emocije pa kažem “Kako je do svega ovoga moralo doći?”, priča nam Vedad Ćatović, bivši recepcioner Hotela Internacional.

Hotel je radio do 2018. ali i danas izgleda kao da je vrijeme stalo još za vrijeme Tita. Mogao je primiti do 120 gostiju a među njima su bili i brojni poznati i moćni ljudi.

Prilikom svojih posjeta zeničkoj Željezari i Josip Broz Tito je boravio u ovom hotelu, a mi smo posjetili njegov dvoetažni apartman. Kažu nam da se u ovom hotelu nekad znalo: bez odijela niste mogli ući ni na parking. A koliko je hotel bio moderan tada, pokazuje ovaj Titov apartman: platno za projektor postaje šank.

Pogledajte video priču N1 o legendarnom hotelu Internacional: