Home » Javni čas balerina ARS Centra Zenica
Kultura

Javni čas balerina ARS Centra Zenica

Dana 26.06.2022. godine održan je završni Javni čas balerina ARS Centra Zenica, na velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Završni čas prezentovan je pod rukovodstvom Kevin G. Dircksona, prof. plesnih umjetnosti i koreografa iz Čikaga (USA), koji je inače cijelu školsku godinu/sezonu posvetio edukaciji balerina ARS Centra. Da je protekla šk.godina/sezona bila itekako uspješna dokaz su slijedeći rezultati:

– Baletna predstava “Krcko Oraščić” – prvi puta u historiji Grada je postavljena i realizirana na sceni BNP-a Zenica. U realizaciji baletne predstave učestvovali su i partneri u projektu:
o Vlatko Rosić, ravnatelj – „Katolički Školski Centar“ Zenica,
o Miroljub Mijatović, direktor – „Bosansko narodno pozorište“ Zenica i
o HKD „Napredak“.

– Kvalifikaciono svjetsko takmičenje DWC 2022. godine, održano je ove godine u Hrvatskoj, Požega. Balerine su u Zenicu donijele: 5 zlatnih, 3srebrene i 2bronzane medalje, od kojih prema bodovnom plasmanu 6 varijacija je izborilo direktan plasman za svjetsko takmičenje u Španiji , San Sebastijan. Nažalost nismo mogli ići na svjetsko takmičenje bez jače finansijske podrške.
– U Mostaru je održano Internacionalno takmičenje Erigo Star. Vratili smo se u Zenicu, ponovo s medaljama: 4 zlatne, 2 srebra i 2 bronzane medalje.
– U sklopu MKM “Zeničko proljeće”, premijerno je izvedena baletna predstava “Zid.1 – Sjećanje”, modrni balet. Predstava je potom odigrana i u JU Kulturni centar Kakanj, a nastavak gostovanja po gradovima BiH očekujemo od septembra mjeseca. Predstava je posvećena stradanju djece u ratovima.
– Završni Javni čas, je prezentacija kontinuiranog rada u baletnoj sali, onog dijela kojeg publika nema priliku vidjeti, ali koji je itekako zanimljiv. Inače se izvode na master časovima tokom radionica koje su edukativnog karaktera i popularne u okviru svjetskih baletnih škola.

Znamo da smo jedinstveni po svom programu i radu. Nije lako, ali nastojimo držati do sada postignuti kulturni nivo u edukaciji i promociji baletne umjetnosti. Naravno umjetnost ukoliko ima veće razumjevanje i podršku institucija i lokalne zajednice u cjelini, može svakako imati i puno veći zamah, inače izgubit će se u masi prosječnosti.

Predsjednica ARS Centra Zenica Samira Spahić