Home » Intervju: Selma Droce (Divanhana)
Kultura

Intervju: Selma Droce (Divanhana)

Bosansko narodno pozorište i Zenica će 7. marta dočekati i ugostiti bend Divanhana. Uoči koncerta, kojeg smo najavili sa svim pojedinostima NA OVOM LINKU iskoristili smo priliku porazgovarati sa vokalom Divanhane, Selmom Droce – U nastavku kratki intervju i video obraćanja-.

U BNP-u ste posljednji put koncertirali 18. aprila 2018. godine. Zašto vas je Vaša cijenjena publika ovoliko dugo čekala?

Selma Droce: Teška srca i krajnje nerado to spominjemo, no protekle tri godine obilježila je pandemija koronavirusa. Samim tim, sve naše koncertne aktivnosti bile su prolongirane i izmijenjene. Vjerovatno bismo u nekim uobičajenim okolnostima dosad već i po drugi put koncertirali u BNP-u. To nam je svakako bio motiv da svoju bosanskohercegovačku turneju započnemo upravo u BNP Zenica.

Donosite novi album Zavrzlama koji je osvojio mnoga međunarodna priznanja. Da li će se repertoar u Zenici bazirati na pjesmama sa spomenutog izdanja?

Selma Droce: Repertoar je prije svega presjek naše cjelokupne diskografije, tako da će publika moći uživati u ostvarenjima s naših prethodnih studijskih izdanja, ali svakako i u kompozicijama koje se nalaze na albumu Zavrzlama.

Nedvojbeno ste jedno od najcjenjenijih imena sevdah scene Bosne i Hercegovine. Da li ste očekivali ovakav uspjeh i popularnost, naročito kod mlađe publike?

Selma Droce: Uspjeh i popularnost su, barem u našem slučaju, posljedica neke kontinuirane prisutnosti i djelovanja, tako da nas, gledajući s ove pozicije, danas to čini jako sretnima jer u vremenu kad je bend tek nastajao, takvo nešto nismo mogli ni pretpostaviti.

Da li je koncert u Zenici poklon damama za njihov dan?

Selma Droce: Jeste naravno, mnogo nas raduje da ćemo svojim muzikom uljepšati i oplemeniti srca naših dragih dama za njihov dan.

Kao prva dama benda imate li neku poruku za pripadnice ljepšeg spola?

Selma Droce: Negdje smo i same svjesne da nam društvo vrlo često nameće definicije sreće i uspjeha, te nas tjera da jurimo tuđe ideale, iako su to prosto subjektivne i individualne stvari. Na tragu toga, svakoj bih ženi poželjela da se vrati sebi, dostigne svoju sreću i bude uspješna u onome što ona sama vidi kao uspjeh.