Home » INZ i Općina Vareš zajedno za dobrobit građana
BIH

INZ i Općina Vareš zajedno za dobrobit građana

Zdravko Marošević, načelnik Općine Vareš, potpisao je Protokol o saradnji sa Institutom za zdravlje i sigurnost hrane. Protokol je potpisala većina općina u Zeničko-dobojskom kantonu.

Time je ova lokalna zajednica izrazila spremnost koristiti usluge Instituta i njegovih službi, kako bi zajedno unaprijedili oblast javnog zdravstva, veterinarskog javnog zdravstva, zaštite bilja, zaštite okoliša  i očuvanja zdravlja stanovništva na području lokalne zajednice, ali i cijelog ZDK.

– Zadovoljstvo mi je da sam primio predstavnike INZ-a. Upoznao sam ih o stanju Općine Vareš, načinu življenja, perspektivnim projektima, zaštiti prirode, proizvodnji organske hrane, mesa. Došli smo do zajedničkog zaključka da suradnja sa ovakvom institucijom daje ozbiljnost da mi na području Zeničko-dobojskog kantona moramo raditi u suradnji sa Institutom, ali i u međuopćinskoj suradnji, i to u svakom pravcu i prehrane i ponude i zdravlja, jer je to ispravno “ulaganje”, koje će se vratiti kroz zdravlje ljudi, ali i ekonomsku dobit. Zadovoljstvo mi je da ipak razmišljamo u ovoj državi i ovom Kantonu da mnoge stvari moramo raditi zajednički, jer bez zajedničkog rada nema uspjeha, a Vareš je spreman za takav rad i mislim da imamo šta ponuditi i da ćemo odgovoriti ovom zadatku, sve na zadovoljstvo građana koji žive na ovom prostoru, rekao je nakon sastanka Zdravko Marošević, načelnik Općine Vareš.

Iskazana je spremnost obje strane da se aktivira priprema zajedničkog učešća na međunarodnim projektima, kao i u projektima ruralnog razvoja, razvoja turizma i slično, s ciljem što uspješnijeg predstavljanja ovog turistički zanimljivog kraja.

– I jedna i druga strana su saglasne i obavezale su se da, u punom kapacitetu, stave sve svoje resurse i kapacitete, kako bi u narednom periodu uradile što više projekata i pomogli lokalnom stanovništvu na unaprijeđenju lokalne poljoprivredne proizvodnje, plasmanu kvalitetnih prehrambenih proizvoda sa lokalnog područja, te njihov plasman na domaćem i međunarodnom tržištu, navodi Muhamed Gladan, rukovoditelj Veterinarskog zavoda u okviru INZ-a.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane