Home » Dva miliona maraka Vlada ZDK-a uložila u infrastrukturu Doboj-Juga
BIH

Dva miliona maraka Vlada ZDK-a uložila u infrastrukturu Doboj-Juga

Opći izbori prilika su da i Vlada Zeničko-dobojskog kantona, ali i lokalne zajednice svedu račune i osvrnu se na protekli mandat. U Vladi su zadovoljni rezultatima navodeći da su izdvajanja za poljoprivredu sa 1,5 miliona KM podigli na 4,6, dok je budžet za pitanja boraca povećan tri puta. U Doboj-Jugu, najmanjoj općini u kantonu, kažu da je u proteklih pet godina u infrastrukturne projekte u ovoj općini Kantonalna vlada uložila više od dva miliona maraka.

S oko deset kvadratnih kilometara teritorije i nešto više od četiri hiljade stanovnika općina Doboj Jug je najmanja lokalna zajednica u ZDK-u. Istovremeno, povoljan geografski položaj u međurječju Bosne i Usore uz dva najprometnija magistralna puta u našoj zemlji ovoj općini pruža dobre pretpostavke za razvoj. Još uvijek spada u red siromašnih općina i sama nije u stanju finansirati potrebne lokalne projekte pa se oslanja na podršku ZDK-a.

„Kroz ovaj petogodišnji zajednički rad investirali smo u općinu Doboj Jug preko dva miliona i 150 hiljada konvertibilnih maraka“, istakao je Mirnes Tukić, načelnik Općine Doboj Jug (SDA).

„Drago mi je zbog tog iznosa, a ne računamo u to još stipendije i ostala socijalna davanja“, dodaje Mirnes Bašić, premijer ZDK-a (SDA).

U proteklih pet godina Vlada je utrostručila poticaje za poljoprivredu, dok je budžet za pitanja boraca sa 5,6 povećan na 16 miliona maraka. Trogodišnji uvjet za egzistencijalnu naknadu bivših branitelja bit će smanjen na dvije godine učešća u ratu uz povećanje mjesečne naknade sa četiri na pet maraka.

„Osigurali smo sredstva i nadam se da će prvo povećanje biti u decembru, a poslije toga ćemo u narednoj godini planirati sredstva za ovaj transfer“, kaže Fahrudin Čolaković, ministar za boračka pitanja ZDK-a (SDA).

Imajući u vidu izborne rezultate u ZDK-u, jasno je da se odnos snaga u Vladi i Skupštini neće značajnije promijeniti, što u Doboj-Jugu razumijevaju kao priliku za realizaciju novih projekata.

„Izgradnja sportske dvorane u Mravićima i svakako novi kapaciteti izvorišta pitke vode su novi bunarevi“, istakao je Tukić.

„Doboj Jug može očekivati nastavak dobre saradnje sa ZDK-om kao i u proteklom periodu“, poručio je Bašić.

S obzirom na to da je u politici sve moguće, i u Doboj-Jugu će sačekati implementaciju izbornih rezultata i formiranje nove kantonalne vlasti.

federalna.ba