Home » Hitna medicinska pomoć u Zenici na korak do dobijanja vlastite zgrade
Zenica

Hitna medicinska pomoć u Zenici na korak do dobijanja vlastite zgrade

Nakon više godina rada u neuvjetnim prostorima, Hitna medicinska pomoć u Zenici konačno je na korak do dobijanja vlastite zgrade. Izgradnja nove zgrade doprinjet će efikasnijem radu zdravstvenih radnika, ali i boljoj zdravstvenoj zaštiti za građane.

Službenici Hitne pomoći Zenica svakodnevno se suočavaju i sa brojnim drugim problemima. Miješanje pacijenata i osoblja, loše grijanje te dotrajala stolarija – samo su neki od problema koji će biti riješeni izgradnjom novog objekta.

„Naša vozila neće biti napolju, nego pod zemljom, u garaži. Tu će biti edukacione sale za treninge i ostalo što mi jednostavno nemamo, a imamo opremu za to. Uposlenici će imati namjenski pravljene prostorije, kao što je više ordinacija – sada imamo samo jednu, za intervencije“, objašnjava Sedžad Delibašić, načelnik Hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Zenica.

Na postojećoj zgradi, osim sanacije krova, nisu rađeni veći infrastrukturni radovi. Ove godine odobrena su sredstva za izgradnju nove zgrade.

„Mi, kao zastupnici, uspjeli smo je provesti na svim nivoima vlasti tako da će to biti prvi projekti koje će finansirati Gred Zenica, Vlada ZDK-a, Vlada Federacije – prvi put nakon 6 godina“, kazao je zastupnik u Parlamentu FBiH Kenan Uzunović (BHI-KF).

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović (BHI-KF) ističe kako gradu treba zatvoreni bazen i hitna: „Onakva Hitna i ono gdje se vade nalazi u podrumu – ovo će sve biti tu smješteno. Parlament Federacije usvojio je budžet u kojem imamo u prvoj fazi 4 miliona za olimpijski bazen i 1 milion za Hitnu. Druga faza je isto toliko u ovoj godini“.

Novi objekat ipak neće riješiti sve probleme. Odliv medicinskih radnika prati i nedovoljan broj djelatnika – samo dva tima pokrivaju kompletno područje grada na kojem živi više od 100.000 stanovnika, što je naročit problem u kriznim situacijama poput saobraćajnih nezgoda.

„Da bi se to prevazišlo, morali bi se formirati punktovi na nekim proračunatim mjestima. No, ako neko stvarno želi da pomogne svojim građanima, samo novci stoje između njega i te želje“, poručuje Delibašić.

Pripreme za izgradnju, novog objekta kojim će se steći bolji uvjeti za rad Hitne medicinske pomoći čije usluge su od vitalne važnsti za sve građane – već su u toku.

federalna.ba