Home » Grad Zenica s novih 300.000 KM podržao 93 mala i srednja preduzeća te stare zanate
Zenica

Grad Zenica s novih 300.000 KM podržao 93 mala i srednja preduzeća te stare zanate

Gradska uprava Grada Zenica potpisala je danas 93 ugovora za dodjelu podsticajnih sredstava namijenjenih za oblast privrede u 2023. godini, a za što su ove godine izdvojili 300.000 KM.

Poticajna sredstva ovim programom dodjeljuju se za šest mjera, a potiče se osnivanje novih kompanija, postojeća mikro i mala preduzeća te žensko poduzetništvo i inovativne tehnologije.

– Drago nam je da smo ove godine uspjeli izdvojiti i sredstva za stare i tradicionalne zanate, za koje smo izdvojili simbolična sredstva. Radi se o iznosu od po 1.000 KM.

Danas potpisujemo ugovore za 93 korisnika, koji su ostvarili pravo na poticajna sredstva po osnovu svih šest mjera, a ukupan iznos je 300.000 KM – kazala je Edina Hodžić, pomoćnica gradonačelnika Službe za privredu po oblaštenju.

Ona je napomenula kako su poticajne mjere uveli 2018. godine te od tada do ove godine utrošili 1.100.000 KM, od čega je 610.000 KM dodijeljeno za novoosnovana preduzeća. Održivost novih preduzeća je preko 90 posto.

Gradonačelnik Fuad Kasumović istakao je kako je cilj ovih poticaja da se odvaže građani na pokretanje privatnih biznisa, a da grdaske službe sve poticajne mjere kreiraju u saradnji sa Savjetom za privredu Grada Zenica, Udruženjem privrednika i Razvojnom agencijom ZEDA.

– Ove smo godine odlučili da podržimo stare zanate, marginalizirane grupe žena…To ne radimo sami,  slušamo glas privrede i građana. Ja sam zadovoljan – kazao je Kasumović, te napomenuo kako su neka novoosnovana preduzeća smještena i u Radnoj zoni Zenica.