Home » Filozofski fakultet u Zenici obilježava 30 godina postojanja
Zenica

Filozofski fakultet u Zenici obilježava 30 godina postojanja

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zenici su povodom 30 godina rada i postojanja ovog fakulteta danas otvoreni “Dani Filozofskog fakulteta”, manifestacija koja će trajati do kraja maja.

Današnjoj ceremoniji prisustvovali su predstavnici Univerziteta, dekani, profesori, predstavnici Vlade ZDK, studenti, bivši studenti i drugi saradnici i prijatelji ovog fakulteta.

Dekanesa Filozofskog fakulteta u Zenici, Alisa Arnaut je istakla da je ponosna na ovaj jubilej.

“Danas je za nas zaista veliki dan, naš trideseti rođendan. Iznimna je čast, ali i velika odgovornost biti baš sada na čelu ove, mogu slobodno reći, respektabilne institucije. Naslijeđe koje su nam u amanet ostavili naši prethodnici s ljubavlju i poštovanjem čuvamo i njegujemo, postavljajući temelje novih spoznaja i dostignuća, koji će u budućnosti govoriti o nama i po kojima će nas pamtiti.  Filozofski fakultet danas naročito njeguje principe multidisciplinarnosti i interdisciplinarnosti. Naša akademska obaveza je da radimo sa društvenom zajednicom i za društvenu zajednicu. Naša misija je da budemo prisutni, vidljivi i dostupni svima, da nas prepoznaju po kvalitetu, po stilu, po dostignućima, po odlučnosti. Naš cilj je da ostanemo jaka i respektabilna institucija, koja uspostavlja nove standarde i principe u skladu sa vremenom u kojem živimo. Naša profesionalna težnja je da humanističke i društvene nauke promoviramo u javnosti i vratimo im status kakav zaslužuju. Ne zaboravimo – da nema učitelja, nastavnika i profesora u školama, mi ne bismo bili ovo što danas jesmo, a da nema kulture i onih koji je promoviraju, mi ne bismo bili kompletne i sofisticirane ličnosti” istakla je dekanesa Arnaut.

Obilježavanje Dana Filozofskog fakulteta počelo je 4. marta, dok je posljednji događaj je 31. maja.

“Bogati program Dana Filozofskog fakulteta ima za cilj da u javnosti promovira nauku i struku kroz niz aktivnosti – od današnje izložbe, preko jezičkih kurseva, matematičkih dana i večeri, promocija publikacija, tematskih druženja sa učenicima osnovnih i srednjih škola, sportskih takmičenja, pa sve do konferencija i okruglih stolova. Program će biti zatvoren krajem maja jubilarnim 10. međunarodnim naučno-stručnim skupom Nauka i savremenost” navela je Alica Arnaut, dekanesa Filozofskog fakulteta Zenica.

Fakultet je počeo sa radom ratne 1994. godine odlukom i sa idejom da je potrebno proizvesti kvalitetan kadar koji će u budućnosti odgajati i obrazovati mladost u Bosni i Hercegovini.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić je istakao da podrška Fakultetu i Univerzitetu od Vlade ZDK neće izostati.

“Mi smo opredijeljeni kao Vlada ZDK za podršku mladim i obrazovanim ljudima. Vlada ZDK će dati maksimalnu podršku budućem razvoju Univerziteta i svih fakulteta unutar Univerziteta, ali ćemo tražiti i rezultate rada. Ponosimo se da je Filozofski fakultet za 30 godina svog rada iznjedrio veliki broj profesora, prosvjetnih radnika koji su ponosni dio zajednice” istakao je premijer Pivić.

Filozofski fakultet u Zenici trenutno osam odsjeka na kojima studira nekoliko stotina studenata i veoma je važan dio Univerziteta u Zenici i zajednice.