Home » Faruk Hodžić u emisiji “Anatomija života”
Gosti

Faruk Hodžić u emisiji “Anatomija života”

Operaciona sala doktoru Faruku Hodžiću predstavlja drugi dom. Život je posvetio najhumanijem pozivu, medicini.

U emisiji „Anatomija života“ s dr. Hodžićem razgovarali smo o sistemu za kretanje. Brz način života, sjedenje za računarom, kancelarijski poslovi mogu biti iscrpljujući za naše tijelo.

Sve počinje od lokomotornog sistema, čovjek kao jedinka ne bi se mogao kretati, ne bi mogao stajati uspravno da nije čvrste osovine koju mu daje lokomotorni sistem – kazao je dr. Hodžić.

Bolje spriječiti, nego liječiti, prema riječima dr. Hodžića vrijedi i za lokomotorni sistem. Za organizam, kako doktor kaže, važno je naći balans.

Treba iskoristiti svaki trenutak, odnosno životni period na najbolji mogući način. Dok ste mladi, pravite zalog za starost. Ukoliko ste u mladosti aktivni, sigurno ćete imati dobro razvijen lokomotorni sistem, imat ćete kvalitetne kosti, dobre zglobove i to vam je zalog za budućnost – kazao je dr. Hodžić.
Ukoliko niste aktivni tokom života, kako struka pojašnjava, možete se naći među ljudima koji imaju povećan faktor rizika od povreda lokomotornog sistema, kao što su frakture ručnog zgloba koje su česte kod žena u starijoj dobi, moguće frakture kuka i čak osteoporoza.