Home » EP BiH objavila tender za izgradnju HE Janjići, mještani ponovo reagovali
Zenica

EP BiH objavila tender za izgradnju HE Janjići, mještani ponovo reagovali

Koliko traje priča o izgradnji hidroelektrane Janjići, toliko traje i borba mještana, aktivista protiv njene gradnje. Zahtjeve su upućivali na adrese odgovornih, ali odgovora nije bilo. Javno preduzeće Elektroprivreda BiH objavilo je tender za projektovanje i izgradnju hidroelektrane u vrijednosti od gotovo 143 miliona maraka, što je bilo povod za ponovne reakcije mještana i ekoloških udruženja koja se protive gradnji tog objekta nekoliko kilometara uzvodno od Zenice.

Po objavljivanju tendera za izvođenje radova na izgradnji protočne hidroelektrane Janjići projektovane snage 16,22 MW na ovom lokalitetu iz Ekoforuma Zenica uslijedila je reakcija sa jasnim zahtjevima.

“Mi od Elektroprivrede tražimo da obustavi aktivnosti na izgradnji hidroelektrane Janjići jer smatramo da taj projekat nije ni ekološki ni ekonomski prihvatljiv ni opravdan. Tražimo od Ze-do kantona da iz prostornog plana briše hidroelektrane na rijeci Bosne, od gradskog vijeća tražim da provede istraživanja prostornim planom kako bi se utvrdio stepen zaštite i utvrdili razlozi za zaštitu janjičkih slapova”, navodi Samir Lemeš, predsjednik UO Ekoforum Zenica.

Iz Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH ranije su više puta naglašavali da kao državna i društveno odgovorna kompanija ni u jednom slučaju neće dozvoliti da dođe do narušavanja bilo kakvih ili dovođenja u neugodne situacije lokalnog stanovništva ili životne sredine. No, sa druge strane gotovo 4.000 mještana iz četiri mjesne zajednice se ne slažu sa tim stavovima i protive se izgradnji hidroelektrane.

“Neće biti ekološko kako treba, ne samo nama četiri mjesne zajednice nego komplet gradu. Jednostavno su građani prevareni, nisu ni debate bile kako treba, nije ništa”, tvrdi Miralem Kaknjo, predsjednik MZ Janjići Zenica.

Sluha za borbu mještana i ekoaktivista imala je jedino Njemačka razvojna banka KFW koja je odustala od prvobitnog plana finansiranja.

“Oni dobro vode računa o tome da projekti koje oni finansiraju budu ekološki prihvatljivi. Našim vlastima to nije na pameti, oni to uopšte ne žele, ne razmišljaju o tome i oni gledaju profit”, dodaje Lemeš.

Iz ekoloških udruženja upozoravaju i na činjenicu da je planirana izgradnja više od 20 hidroelektrana na rijeci Bosni.

“Ne istražuje se i nemamo nikakavih obavještenja kakav je kumulativni efekat niza takvih postrojenja na jednoj rijeci. To bi trebao biti jedan segment koji bi se trebao istražiti a što se kod nas u BiH ne radi”, istakao je koordinator Koalicije za zaštitu rijeka BiH Robert Oroz.

Federalna vlada je Elektroprivredi svojevremeno dala koncesiju na 30 godina za korištenje hidropotencijala rijeke Bosne na lokalitetu Janjići, a nadležno ministarstvo, na osnovu studije utjecaja na okoliš, izdalo okolinsku dozvolu koja je istekla u maju prošle godine. Očigledno da ni ta činjenica, ni odustajanje njemačkih kreditora nije dovelo projekt u pitanje, pa mještani i ekoaktivisti najavljuju nastavak borbe protiv izgradnje hidroelektrane u blizini svojih domova.

federalna.ba