Home » Elvedina Muzaferija u Svjetskom kupu odskijala vikend iz snova
Sport

Elvedina Muzaferija u Svjetskom kupu odskijala vikend iz snova

Neprikosnovena Elvedina Muzaferija vozila je i danas u Crans Montani (Švicarska) utrku za pamćenje. Od ukupno 49 takmičarki, koje su nastupile u disciplini Super – G Svjetskog kupa, Muzaferija je startala 46. i uprkos nepovoljnom broju, fenomenalnom vožnjom kroz cilj je prošla s vremenom 1:18.01. Bilo je to dovoljno za 16. mjesto i novih 15 kup bodova.

Dvadesetčetverogodišnja Visočanka, članica Skijaškog kluba ZE-2010 na izuzetno teškoj stazi, postigla je tako danas drugi rezultat karijere u Super – G disciplini, a nakon što je tu granicu pomjerila prije dvadeset dana, kada je bila 14.u italijanskoj Cortini d’Ampezzo.

U posljednjih pet utrka Svjetskog kupa Muzaferija je gusto popunila anale bh. skijanja, te je i u disciplini spust napredovala kontinuirano, od 25. mjesta, preko 18. pozicije na kojoj je završila u petak, do fenomenalnog četvrtog mjesta i 50 bodova s kojim je jučer oduševila u Crans Montani.

“Iza mene je nezaboravan vikend, za mene i za bh. skijanje. Počeli smo u petak s 18. mjestom u spustu, što je bio najbolji rezultat spusta u mojoj karijeri. To mi je dalo priliku za bolji startni broj u subotu (28) što sam iskoristila maksimalno i doskijala do nevjerovatnog četvrtog mjesta. Samo 11 stotinki iza postolja, iza Lare Gut-Behrami. Mislim da ću ovaj vikend dugo pamtiti. Imala sam priliku i da idem na svoje prvo proglašenje u Svjetskom kupu i bilo je super”, izjavila je Muzaferija nakon tri uspješna nastupa ovog vikenda u Švicarskoj.

Izvrsnom formom Elvedina je prikupila ukupno 102 boda u Svjetskom kupu, od čega 33 u disciplini Super-G i 69 bodova u spustu. U ukupnom poretku disciplina trenutno zauzima 29. i 23. mjesto, a plasman u finale sve je izvjesniji.

“Danas smo imali posljednju utrku, Super – G i nažalost, startala sam s jako visokim startnim brojem 46. Staza je bila malo popustila, ali sada osjećam mnogo više samopouzdanja, skijam čisto i znala sam da to može biti dobar rezultat. Završila sam šesnaesta, što je moj drugi najbolji rezultat u ovoj disciplini. S tim rezultatom trebala bih ući u prvih trideset na startnoj listi za utrke sljedećeg vikenda u italijanskom Passo San Pellegrinu. Pokušat ću se kvalifikovati u finale Svjetskog kupa i u disciplini Super-G”, istakla je Muzaferija.

Najbolju bosanskohercegovačku alpsku skijašicu, u društvu najbržih skijašica svijeta, gledat ćemo ponovo 24. i 25 februara, u italijanskom skijalištu Val di Fasssa. Obje Super – G utrke bit će održane u 11 sati s Eurosport TV prenosom i povoljnijim startnim brojem za našu skijašicu.

Na kraju, dodajmo i  da je u današnjoj utrci u Crans Montani pobjedu odnijela Stephanie Venier, koja je stazu prošla za 1:16.52, sekundu  i 49 stotinki brže u odnosu na našu Elvedinu Muzaferiju. Federica Brignone osvojila je drugo mjesto, a jučerašnja pobjednica Marta Bassino, kao trećeplasirana ponovo se našla na postolju.