Home » “Steel trail utrka-Zenica 2022” na Smetovima okupila 180 učesnika iz 12 država
Sport

“Steel trail utrka-Zenica 2022” na Smetovima okupila 180 učesnika iz 12 država

Danas je na Smetovima u organizaciji Udruženja “Modern Escape Europe” iz Zenice, zajedno sa njihovim partnerima, održana prva “Steel trail utrka-Zenica 2022”. Utrka je okupila oko 180 učesnika iz 12 zemalja, a trčalo se na tri različite dionice. Mrežu partnera činili su Oružane snage Bosne i Hercegovine, Grad Zenica, Planinarsko društvo “Azimut-135”, Savez izviđača Grada Zenice, udruženja “I dijaspora” iz Švicarske i Rijeke BiH “Budi promjena”, Cengiz grupa… Start trke “Veliki Smet”, dužine 20 kilometara, je održan u 10:00 sati; trka “Mali Smet”, dužine 10 km, je održana u 11:00, a trka “Piccolo”, dužine dva kilometra, u 11:30 sati.

Takmičare su danas trčali 30 kilometara raznovrsnih staza na kojima su se preklapale šume, livade, makadamski putevi, planinarske staze, usponi i strmine, što je ujedno odličan način da se promovišu Smetovi i Zenica, kao i lokalna naselja duž staza. Vrijeme je današnje takmičare odlično poslužilo obzirom da je bilo pretežno vedro i sunčano vrijeme.

Učesnici su bili veoma zadovoljni današnjom organizacijom i utrkom, a nekoliko takmičara je i podijelilo svoje utiske sa ekipom Radija Zenit.

– Utrka je bila odlična, organizacija jako dobra, oznake na stazi jasne, nije bilo lutanja, što se meni vrlo često desi. Staza je bila super za trčati, a vrijeme nas je odlično poslužilo, čak je i pretoplo za ovo doba godine, ali je apsolutna uživancija. Došla sam da podržim ovu trku i organizatore – kazala je za Radio Zenit takmičarka iz Mostara Mirela Babić.

– Fantastično iskustvo, malo je bilo brdovito za trčati, ali vrlo zanimljivo. Bio je zaista lijep dan, i imam plan za iduću godinu. Čitava priča oko eko zaštite okoline mi je ovdje najzanimljivija – kazao je takmičar Haris Kovačević iz Sarajeva.

Pobjednica u odrasloj ženskoj kategoriji koja je inače iz Francuske, ali već tri godine živi u Mostaru, Hamel Zoe, je kazala da je bilo teško, ali da je osjećaj pobjede svakako predivan i da planira doćii i iduće godine.

Na dionici Veliki smet u muškoj kategoriji dužine 20 km pobjedu je odnio Jašarević Almir, drugo mjesto je zauzeo Džemidžić Ernes, a trećeplasirani je bio Madžar Ivan. Na istoj dionici u ženskoj kategoriji, prvo mjesto je zauzela Hamel Zoe, drugoplasirana je bila Alijagić Alma, a treće mjesto je zauzela Mintel Josephine.

Dionicu “Mali smet” dužine 10 km u muškoj kategoriji osvojio je Silajdžija Samir, drugo mjesto bio je Vlaški Nemanja, dok je treće mjesto zauzeo Husika Armin. Istu dionicu u ženskoj kategoriji osvojila je Begić Emina, drugoplasirana je bila Baralija Belma, a treće mjesto zauzela je Simović Jelena.

Utrku “Piccolo” dužine dva kilometra u dječijoj kategoriji osvojio je Muharemović Adnan, drugoplasirani je bio Čabaravdić Benjamin, a treće mjesto pripalo je Durmić Ismailu. U ženskoj kategoriji iste utrke najbolja je bila Kovač Dalal, drugoplasirana je bila Fajković Dalia, a treće mjesto pripalo je takmičarki Kovač Farah.

Dva videa preuzeti od sugrađanina Seldina Rizvanovića