Home » Ekoforum: Kvalitet zraka u Zenici se popravlja, ali upitna validnost podataka
Zenica

Ekoforum: Kvalitet zraka u Zenici se popravlja, ali upitna validnost podataka

Domaće vlasti, poručuju iz Zenice, nedovoljno ili skoro nikako se ne bave pitanjem zagađenja zraka. Iz zeničkog Ekoforuma danas su javnosti predstavili analizu zagađenja zraka u ovom gradu koja je nastala u okviru projekta “Misli o prirodi” koji implementira Centar za promociju civilnog društva, a finansira Kraljevina Švedska.

Slika Zenice prekrivene smogom dolaskom hladnijih dana nije rijetkost. Zagađenje zraka i dalje je aktuelna tema u ovom gradu.

Analizom javno dostupnih podataka o kvaliteti zraka, emisijama iz zagađivača i rezultata mjerenja za period u proteklih pet godina u zeničkom Ekoforumu ustanovili su da se kvalitet zraka popravlja.

“Ali je opet daleko iznad dozvoljenih granica. Razni pokazatelji koncentracije sumpordioksida, koncentracije prašine, broj dana s prekoračenjima zagađujućih materija i dalje su iznad limita”, kazao je Samir Lemeš, predsjednik Upravnog odbora Ekoforum Zenica.

Borba ekoloških udruženja je konstantna, ali reakcija nadležnih nerijetko izostaje. Iz Ekoforuma postavljaju pitanje nadležnim ministarstvima, ali i tužilaštvima.

“Kako vi ocjenjujete ekološku situaciju u Bosni i Hercegovini zahvaljujući čemu smo prvi u Evropi po zagađenju okoliša, prvi po broju umrlih od posljedica zagađenja. To je skoro 3.300 ljudi redovno i garantovano umre od posljedica zagađenja i to je pitanje na koje neko mora odgovoriti i odgovarati”, istakao je  Zlatan Alibegović, predsjednik Udruženja građaba Ekoforum Zenica.

Po indeksu zagađenja, Zenica više nije najzagađeniji grad u Bosni i Hercegovini, no ekolozi smatraju da je razlog za to metodologija računanja indeksa zagađenja. Kako naglašavaju, u drugim gradovima izražena je veća koncentracija prašine, dok se, naprimjer, čestice pm2 u Zenici ne mjere na svim mjestima. S druge strane, upozoravaju na validnost tih podataka, s obzirom na to da opasni polutanti nisu obuhvaćeni.

“Na osnovu raspoloživih podataka ono što se izračuna indeks kvaliteta zraka je gori u Tuzli, Živinicama, Sarajevu nego u Zenici, iako Zenica ima što drugi nemaju. Imamo, nažalost, benzen, benzoapiren – organske polutante za koja su mjerenja vršena samo u aprilu i martu ove godine i koja su pokazala ogromne koncentracije”, dodaje Lemeš.

Posljednjom analizom zagađenja zraka obuhvaćeni su i podaci iz registra zagađivača Zeničko-dobojskog kantona koji sadrži podatke samo za 2016. godinu. Prema tim pokazateljima, za emisiju sumpordioksida i prašine najodgovorniji je ArcelorMittal. Ta kompanija u novoj okolinskoj dozvoli ima obavezu da u narednih pet godina provede 141 aktivnost. No i dalje Zeničanima ostaje najveća briga – rad postrojenja Koksare, za koje ekolozi smatraju da je najveći zagađivač.

federalna.ba