Home » Danas je Božić, misa ponoćka sinoć održana u crkvi Svetog Ilije
Zenica

Danas je Božić, misa ponoćka sinoć održana u crkvi Svetog Ilije

Katolici danas proslavljaju Božić, najradosniji kršćanski praznik. Danas Božić proslavljaju Rimokatolička crkva, protestantske i anglikanske crkve, kao i pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena. Na Badnje veče i Božić katolički vjernici poklanjaju se jaslama Bogomladenca koja se tradicionalno improvizuju u svim hramovima. Ovaj običaj je sjećanje na poklonjenje tri mudraca sa Istoka koji su stigli u Betlehem prateći najsjajniju zvijezdu koja se zaustavila tačno iznad pećine rođenja.

Običaj da se u crkve postave jasle, sa figurama koje dočaravaju siromašne uslove staje u kojoj je Krist rođen, potiče iz 13. vijeka. Takve jasle u svojim domovima danas imaju i vjernici. Prve jaslice napravio je Sveti Franjo Asiški 1223. godine. U kućama vjernika Rimokatoličke crkve, vijenac-advent je ispleten od slame i borovih grančica, ukrašen purpurnim vrpcama i ima četiri crvene svijeće, zbog četiri nedjelje posta, koje se pale jedna po jedna, svake nedjelje uoči Božića. Prema evanđeljskom predanju, Isus Krist je rođen 25. decembra u Betlehemu pa se, uz razlike u kalendarima, taj datum kao početak nove ere i nove istorije čovječanstva poštuje u cijelom kršćanskom svijetu. Božićnu misu iz katedrale Presvetog Srca Isusova u Sarajevu možete pratiti u 10.30 sati u izravnom prijenosu na BHT1.

Misa ponoćka uoči Božića održana je u svim zeničkim župama, a u crkvi Svetog Ilije održana je centralna svečanost. Sinoćnjoj misi prisustvovao veliki broj vjernika, a poslane su poruke da u ovoj noći punoj osjećanja pronađemo ono istinsko, čistoću djeteta, u sebi i otvorimo se prema drugima i tražimo oprost. “Božić je trenutak kada sa sobom svodimo račun i vidimo šta smo utjelovili, vrednote ili materijalizam”, kazao je župnik fra Marko Kepić.

Redakcija zenicabloga svim vjernicima katolicima čestita Božić.

Tags