Home » Četvrta konferencija HammerIT u Zenici okupila 13 predavača, devet kompanija i oko 300 učesnika
Zenica

Četvrta konferencija HammerIT u Zenici okupila 13 predavača, devet kompanija i oko 300 učesnika

Četvrta konferencija HammerIT u Zenici je okupila trinaest predavača i devet IT kompanija koji su prezentovali svoj rad na ovoj konferenciji koju je organizovalo Udruženje ZeForge.

Posjetioci su u Family Centru Ekran i u kino sali CineStar kina u Zenici imali priliku biti dio sjajne IT priče. Pored radionica i predavanja prisutnima su bili dostupni i štandovi kompanija iz IT sektora. Također, održana je i radionica “Zanimanje u IT sektoru”.

Ova konferencija je okupila preko 300 učesnika i cilj je da kroz programe i radionice od Zenice napravi centar ove za mnoge nove industrije, koja može biti pokretačka i ekonomska snaga ovog grada.

Nešto više o samoj konferenciji u videozapisu:

“Predavači su iz različitih bosanskohercegovačkih, ali i svjetski jakih IT kompanija. Oni će svoja iskustva koja su godinama prikupljali, podijeliti s našom ciljnom skupinom ovog projekta, a to su studenti Odsjeka za softversko inžinjerstvo pri Politehničkom fakultetu Univerziteta u Zenici, kao i srednjoškolci” istakla je PR Udruženja “ZeForge” Amila Heralić.

Među predavačima je i direktor preduzeća Cape Ann Enterprises iz Zenice mr. Dženan Hamzić, 39-godišnji stručnjak koji je diplomirao te magistrirao informatiku i ekonomiju na Tehničkom univerzitetu u Beču. Nakon dvije decenije boravka i školovanja u Austriji, on se vratio u rodni grad te osnovao firmu koja je smještena u TechnoParku Agencije ZEDA.

-Ova je konferencija veliki događaj za Zenicu, jer Zenica je što se tiče IT-a relativno, sa Sarajevom i Tuzlom, veoma skromno područje u ovoj oblasti. Ja ću predavati na temu ‘Umjetne inteligencije’ i kako chatbotovi razumiju ono što mi pričamo. Odnosno, kako kompijuteri razumiju ono šta mi pričamo. Bitno je spomenuti da, u jednom ovako malom gradu kao što je Zenica, pravimo umjetnu inteligenciju za američko tržište. Na to sam posebno ponosan, jer sam prethodnih 19 godina, do prošle godine, proveo u austrijskom glavnom gradu Beču – istakao je Hamzić.

Uprkos tome da je u Beču radio kao softverski inžinjer, softverski arhitekta i menadžer produkcije softverskih produkata, odlučio se vratiti u rodni grad, a dovodi i jednu američku firmu te sve proizvode rade za izvoz.

-Svi moji inžinjeri su diplomanti sa zeničkog univerziteta. Imamo jednog i magistranta. Kvalitetom ih nikako ne mogu da razlikujem od inžinjera u zapadnoj Evropi, tako da sam veoma ponosan na svoje inžinjere. Trenutno imam tri inžinjera, a planiramo za dvije godine da se proširimo na 15 do 30 ljudi u Zenici – najavio je Hamzić.

Poziva i druge firme iz ovog sektora da dođu u Zenicu te otvore svoje firme, jer će, kao i on, dobiti povoljne uslove za otvaranje firme, a cilj im je i da “promijene sliku metalurško čeličnog grada u grad IT tehnologija”.

Politehnički fakultet Univerziteta u Zenici, najavljuje, u februaru naredne godine otvara i doktorski studij iz oblasti IT tehnologija.

-Ja sam barem mogao da biram doktorat na bilo kojem univerzitetu u svijetu, ali odlučio sam da svoj doktorat završim i uradim u Zenici te da ovdje ostavim neki doprinos i gledam daljnji razvoj IT-a u Zenici – podvukao je Hamzić.