Home » Burne reakcije na ukidanje pomoći za novorođeno dijete u Zenici
Zenica

Burne reakcije na ukidanje pomoći za novorođeno dijete u Zenici

U vrijeme sve veće inflacije, dok se sa svih nivoa potiče povećanje sredstava za najugroženije kategorije te povećanje plata, Odlukom vijećnika na sjednici Gradskog vijeća Zenica u budžetu za ovu godinu ukida se novčana pomoć od 230 maraka za novorođeno dijete. Odluka prvog čovjeka Grada izazvala je i burne reakcije roditelja. Ovaj vid pomoći bio je od velike koristi u opremanju bebe. No, čini se da put ka prosperitetnoj i evropskoj Zenici koja brine o građanima nailazi na prepreke u samom rukovodstvu Grada.

Zeničanka Ena Begičević-Čeliković sprema se za rođenje prvog djeteta. Pored naknade od 1.000 KM, koju će dobijati od Kantona, u svrhu opremanja novorođenčeta planirala je iskoristiti i jednokratnu pomoć Grada. No, za njenu i bebe koje tek dolaze u novom budžetu Grada nema mjesta.

“Čekam prvo dijete i tek se upoznajem s činjenicom koliki su troškovi opeme za doček prinove u porodicu. Sigurna sam da bi taj novac bio iskorišten u prave svrhe”, ističe ona.

Sredstava u iznosu od 200.000 KM za ovu namjenu ima, no ona je, prema riječima prvog čovjeka Zenice Fuada Kasumovića, koji je predležio njeno ukidanje – nerazumna.

“Smatram da je to sasvim dovoljno, iako je sve skupo. Nisu prije ništa imale, imale su u Gradu Zenica, čini mi se, 230 KM i sve smo to servisirali, sve isplatili. Sada dobivaju 1.000 KM od Kantona”, rekao je Kasumović.

“230 KM i nije značajan novac kad je u pitanju kupovina sve te opreme jer ko je to prošao zna koliko je to sve skupo tako da mislim da je razumno imati tih dodatnih 230 KM”, ističe Ena Begičević-Čeliković.

Na stav predlagača nisu utjecale ni opaske opozicije. S druge strane – samo obećanja.

“Želim vjerovati da će predlagač budžeta i svi koji kreirate budžet imati na umu da je ovo zaista podrška našim sugrađankama. Ne pomoć, nego podrška. Ona je simbolična”, naglasila je Emina Babić, vijećnica SDA u Gradskom vijeću Zenica.

“Možda u druge svrhe, poticaj nataliteta, nije problem na narednom, bilo kojem Vijeću, lako je meni naći sredstva za to. Ali trebamo osmisliti šta je to”, kazao je Kasumović.

I dok se donose ovakve poražavajuće odluke, frapantna je činjenica da je u ovom gradu odnos priraštaja i mortaliteta na nultoj poziciji. Tek 65 beba rođeno je u januaru, a u proteklih pet godina izgubljeno je čak devet odjeljenja samo u osnovnim školama.

“Imamo evidentan odljev stanovništva, a želimo evropski grad, prosperitet, napredak. Ne možemo to postići ukidajući osnovna prava za našu djecu”, poručila je Babić.

Ohrabuje činjenica da zenički primjer neće slijediti Općina Kakanj, koja uz ovu, svake godine daje i pomoć za opremanje novorođenčeta.

“Obezbijedili smo 120.000 KM na godišnjem nivou. Ne namjeravamo to ukidati, smatramo to jednom plemenitom, poticajnom mjerom za ostanak naših sugrađana na području općine Kakanj da zasnuju, prije svega, novi život”, poručio je Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj (SDA).

Da li će reakcije građana utjecati da se iznađe način i već postojeća sredstva usmjere za ovakve i slične pronatalitetne mjere, pokazat će eventualni rebalansi budžeta Grada Zenica.

federalna.ba