Home » Zenički KŠC proslavio svoj Dan, Sveta misa i svečana akademija povodom Dana škole
Zenica

Zenički KŠC proslavio svoj Dan, Sveta misa i svečana akademija povodom Dana škole

Katolički školski centar “Sveti Pavao” u Zenici je danas na blagdan Obraćanja Sv. Pavla proslavio svoj dan Svetom misom u crkvi Sv. Ilije i programom i svečanom akademijom.

Samom programu su prisustvovale zvanice iz kulturnog, javnog, vjerskog života Zenice i šireg područja, a gost je bio i nadbiskup vrhbosanski Tomo Vukšić.

U crkvenom zdanju, koje je nacionalni spomenik BiH izgrađen 1910. održana je misa kojoj su prisustvovali učenici, zaposlenici i prijatelji škole.

Uz nadbiskupa koncelebriralo je 18 svećenika, među kojima su bili: ravnatelj vlč. Vlatko Rosić i župnik fra Marko Kepić koji je na početku u kratkim crticama govorio o historiji župe, odnosno dolasku sestara Klanjateljica Krvi Kristove u Zenicu u augustu 1903. na poziv tadašnjeg župnika fra Filipa Dujmušića koji je zemljište u središtu Zenice za buduću crkvu kupio od izvijesnoga Osman-age Mehmedića.

Čestitao je sestrama 120. godišnjicu njihova djelovanja u ovoj vjerničkoj zajednici te iskazao pozdrave i dobrodošlicu prisutnima.

Nadbiskup Vukšić je održao prigodnu molitvu, a na kraju je nadbiskup Tomo uručio prigodne poklone djelatnicama koje odlaze u penziju: profesorici hemije Oliveri Zubak, te spremačici Gordani Babić.

Nakon mise u crkvi, uslijedila je svečana akademija u amfiteatru škole.

Vlatko Rosić, ravnatelj centra je istakao da je ponosan na rad tokom svih ovih godina.

“Ovo je prigoda da se zahvalimo Bogu na daru odgoja i obrazovanja i da mu se molimo da sačuva ovu školu,njene učenike i sve nas zajedno i našu domovinu.U svakoj generaciji,osnovnu školu i opću gimnaziju pohađa više od 600 učenika i nastojimo da pratimo njihov razvojni put.Ne baš sustavno ali uz Facebook i druge moderne tehnologije doista imamo povratne informacije pogotovo o onim učenicima koji su uspjeli.Ne mali broj naših učenika se vratio ovdje pa su uposleni kao profesori i djelatnici“ naveo je Rosić.

Nadbiskup vrhbosanski Tomo Vukšić je istakao da je ovaj centar primjer u Bosni i Hercegovini i da svi katolički školski centri imaju neke zajedničke tačke.

Jedno im je zajedničko, mješovit vjerski i etnički sastav učenika. Naravno to je katolički školski centar kao i drugi ali su isto tako otvoreni za svu djecu koja su željna školovanja i napretka.” ističe monsinjor Tomo Vukšić, nadbiskup Vrhbosanski.

Ravnatelj Vlatko Rosić je istakao da se trude da budu na usluzi svima i da pruže što kvalitetnije obrazovanje.

“Trudimo se, koliko je do nas da budemo na usluzi svima, i djeci i roditeljima i gradu i svima onim koji su zainteresirani“. To je nešto na šta smi mi ponosni. Ja sam jednom izjavio u medijima da bi ovo mogao biti jedan od modela na koji način bi mogla Bosna i Hercegovina u budućnosti funkcionirati zajedno u različitostima.“ naveo je Rosić.

Uslijedili su muzički i scenski nastupi učenika: Maje Adilović na gitari i Ajlin-Annam Isaković na klaviru te predstava Izvan granica sigurnosti u izvedbi učenika osnovne škole a pod vodstvom nastavnice Janje Jaković. Osim njih tijekom akademije nastupili su još: mažoretkinje pod stručnim vodstvom prof. Lidije Solo te hor pod dirigentskom palicom prof. Bošnjakovića.

Nakon svečanosti, koja je zaključena pjesmom Beliver banda Imagine Dragons u izvedbi Nore Sarajlić, Tamare Stijović i Minje Mijatović te mažoretkinja, uslijedio je domjenak za zvanice u prostorijama škole. Prisutni su također mogli pogledati izložbu koju su pripremile Klanjateljice Krvi Kristove povodom 120. godišnjice dolaska njihove družbe u Zenicu.

Inače, Katolički školski centar Sv. Pavao u Zenici osnovan je 1995., kao drugi po redu u Sistemu katoličkih škola za Europu na teritoriju BiH. Nastao je na temelju Klostera i škole Sv. Pavla sestara Klanjateljica Krvi Kristove. U njemu od početka djeluju Osnovna škola i Gimnazija, koje trenutno pohađa više od 600 učenika.