Home » Zenički javni vrtići – Više od 40 djece na samo jednog odgajatelja
Zenica

Zenički javni vrtići – Više od 40 djece na samo jednog odgajatelja

Gotovo pet stotina mališana iz Zenice moglo bi ostati bez mogućnosti boravka u vrtićima. Manjak odgajatelja odavno je prisutan, ali alarm je upaljen tek nakon informacija da se grupa širila i na 40 mališana na jednog odgajatelja. Štrajk u najavi, rješenja za sada nema. Zato ima pritisaka, opstrukcija i zahtjeva za smjenom.

Više od 40 djece na samo jednog odgajatelja. Tako je ovog ljeta, u vrijeme godišnjih odmora, tvrde odgajatelji, bilo u vrtićima JU Predškolski odgoj i obrazovanje. I zazvonio je alarm za traženje hitnih izmjena, među kojima su i poštivanje standarda i normativa, ali i povećanje plata uposlenika koje su trenutno najniže u FBiH, te isplatu zaostalih toplih obroka i regresa.

Kako kaže sindikalna povjerenica Jasminka Maličbegović, fizičkog prostora, ali nema osoba koje mogu da rade sa djecom: „Ti prostori zjape, što je žalosno, a imamo djecu na čekanju“.

„I danas imamo situaciju da u ranim jutarnjim i kasnim popodnevnim satima kolegice rade sa 40, 50 ili 60 polaznika – što nije u skladu sa standardima i što definitivno nisu uslovi koji očekuju roditelji koji ostave djecu u te ustanove“, upozorava Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

Ustanova koja je prije desetak godina bila na korak do predstečajnog postupka danas raspolaže velikom imovinom, ali je, ipak, u brojnim problemima. No, u njeno upravljanje te finansije, o čemu se raspravlja na sjednicama Upravnog odbora, uposlenici i predstavnici Sindikata nemaju uvid.

Alma Bećarević članica je Odbora Sindikalne podružnice JU Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica. Prema njenim riječima mogu prisustvovati samo tačkama koje se tiču zaposlenika: „Na drugim tačkama se zahtijeva da mi izađemo. Ja postavljam jedno sasvim regularno pitanje – šta se dešava iza zatvorenih vrata, a što se ne tiče zaposlenika ove ustanove?“.

Na zahtjeve Sindikata, Uprava ove ustanove, čije je djelovanje pod velom tajni, ostala je nijema. Kao i direktorica Jasmina Gasal, kojoj istječe trenutni mandat, a koja ni na naše upite o ovome nije željela govoriti. Nema ni odgovora nadležnih, među kojima je i gradonačenik Fuad Kasumović. Jasno je da je ova ustanova, u čijoj je nadležnosti gotovo 500 djece i 65 uposlenika, bliži sudbini od prije desetak godina.

„Ko je to bio toliko smio da zavuče ruke u džepove radnika i da se isplati porez od 76.970 KM dok su zatezne kamate iznosile 45.640? To je, znači, isplata poreza na prihod od izdavanja poslovnih prostora. To je sve isplaćeno sa nasih transakcijskih računa“, tvrdi Bećarević.

Nepravilnosti na koje su ukazali revizori razlog su zašto Izvještaj o radu za 2022. godinu na Gradskom vijeću nije usvojen kao ni inicijativa za smjenu trenutne direktorice.

„Ni do dan danas, iako mi je bilo rečeno da će ga pismenim putem poslati, nisam dobio odgovoro na pitanje o iznajmljivanju garaža, poslovnih prostora“, kaže Nermin Mehić, vijećnik SDP-a u Gradskom vijeću Zenica.

SDA-ova vijećnica Emina Tufekčić napominje kako sredstva koja se trenutno izdvajaju iz budžeta nisu dovoljna da se zaposli adekvatan kadar: „Žalosno je da dva vrtića nisu u funkciji. A rješenje je vrlo jednostavno – veća sredstva, veća angažiranost direktorice ove javne ustanove“.

Dok se za rješenjem traga, novu sezonu godišnjh odmora radnici ne žele dočekati u strahu za bezbrižnost djece te rok za poštivanje njihovih zahtjeva daju do polovine narednog mjeseca, kada će biti jasno da li će ići u štrajk. To bi značilo zatvorena vrata za gotovo 500 zeničke djece.

federalna.ba