Home » Zenička bolnica sad može izvršiti upis prava vlasništva nad nekretninama u bolničkom krugu
Zenica

Zenička bolnica sad može izvršiti upis prava vlasništva nad nekretninama u bolničkom krugu

Okončan je višegodinji spor u vezi s vlasništvom nad nekretninama u krugu Kantonalne bolnice Zenica, između te ustanove i Grada Zenica. Kantonalni sud u Zenici donio je konačnu i pravosnažnu presudu – Kantonalna bolnica može izvršiti upis prava vlasništva nad tim nekretninama.

Podsjećamo, nakon što je Gradska uprava Zenice nektretnine u bolničkom krugu upisala u zemljišne knjige kao imovinu Grada, Kantonalna bolnica je podnijela tužbu pozivajući se na pravo dosjelosti i građenja. Općinski sud u Zenici tu je tužbu odbio, pa se Bolnica žalila drugostepenom sudu, koji je uvažio ponuđene argumente: „Utvrđuje se da je tužitelj vlasnik nekretnina, pa je tuženi dužan trpjeti da se na osnovu ove Presude u javnim knjigama, odnosno zemljišnoj knjizi Zemljišnoknjižnog ureda Općinskog suda u Zenici i Katastru nekretnina Grada Zenica izvrši upis prava vlasništva i posjeda na navedenim nekretninama u korist tužitelja“.

Na naš upit da se očituje u vezi sa konačnom presudom, Gradsko pravobraniteljstvo danas nije reagiralo. U upravi Bolnice, uz napomenu da presudu još nisu zvanično dobili, ne kriju zadovoljstvo.