Home » Zenici je cilj da Čimburijada bude na listi nematerijalne kulturne baštine BiH
Zenica

Zenici je cilj da Čimburijada bude na listi nematerijalne kulturne baštine BiH

Čimburijada se u Zenici tradicionalno obilježava prvog dana proljeća, kada hiljade građana na obalama Bosne na Kamberovića polju pravi svoju verziju specijaliteta kojem je glavni sastojak jaje. S obzirom na stoljetnu tradiciju proljetnog uranka, Forum građana Zenice, u saradnji sa Muzejom Grada Zenice te Univerzitetom u Zenici, odlučio je poduzeti korake kako bi je uvrstio na listu nematerijalne kulturne baštine Bosne i Hercegovine.

Običaj razbijanja jaja i pravljenja čimbura te slavljenje novog života traje decenijama.

„Ta tradicija traje više od 100 godina, a cilj da mi ovu zeničku jedinstvenu tradiciju rasvijetlimo i ozvaničimo kao identitet Zenice“, kaže Faruk Kadrić, voditelj projekta nominacije Čimburijade na listu nematerijalne kulturne baštine BiH.

Identitet Zenice oduvijek se vezao za tešku industriju, socijalističku urbanizaciju, a rijetko kada za manifestaciju koja je posvećena prirodi.

„Ono što je interesantno za Čimburijadu je da je to od početka pa sve do danas urbana priča. Nematerijalna kulturna baština, a naročito ovakvi vidovi tradicijskih manifestacija, više su karakteristični za ruralne sredine – Čimburijada se održava u samom centru grada“, objašnjava doc. dr. Mirza Džananović, profesor historije na Filozofskom fakultetu UNZE.

Kako kaže Adnadin Jašarević, direktor Muzeja Grada Zenice ovaj se običaj uklapa savršeno u sve svjetske običaje koji se tiču štovanja jajeta, štovanja života.

Stoga je ova manifestacija veoma važna zbog njegovanja kulture sjećanja, ali i budućnosti.

„Mi smo pod napadom sa svih strana da ne postojimo, da smo komunistički konstrukt, dolaze ljudi koji hoće da nam otimaju baštinu, da nas dezintegriraju unutar vlastitih intelektualnih kulturnih i kolektivnih kapaciteta, da mi ne postojimo – i ta vrsta nematerijalne kulturne baštine je nama zaista potrebna“, ističe sociolog Sead Pašić.

U proteklom periodu prikupljen je veliki broj dostupnih i relevantnih izvora, audio, video i foto dokumentacije, brojni medijski zapisi koji potvrđuju da je Čimburijada izvorno zenički brend. Uvrštavanje zeničke Čimburijade na listu nematerijalne kulturne baštine BiH je dugotrajan proces.

„Tu je potrebno izraditi elaborat koji se uputi Federalnom zavodu za zaštitu spomenika, koji ima komisiju koja ocijeni elaborat – mi već dugi niz godina radimo na tom elaboratu“, navodi Džananović.

Kadrić smatra kako postoji solidna dokumentacija za dobijanje nominacije Čimburijade da bude na listi nematerijalne kulturne baštine.

Ukoliko bi tim ovih lokalnih entuzijasta uspio u svojoj namjeri da uspješno okonča proces uvrštavanja Čimburijade na listu nematerijalne kulturne baštine BiH, u budućnosti bi se mogli preduzeti konkretni koraci da ova manifestacija bude kandidirana i za UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine.

Autor: federalna.ba