Home » Zenica: U sklopu akcije “Drvo prijateljstva” posađeno 50 sadnica
Zenica

Zenica: U sklopu akcije “Drvo prijateljstva” posađeno 50 sadnica

U sklopu akcije Drvo prijateljstva koju provodi Evropski fond za Balkan u saradnji sa lokalnim partnerima  posađeno je 800 sadnica raznog drveća u 12 gradova regiona. Jedan od njih je i Zenica, koja u ovom projektu učestvuje drugi put.

U akciji sadnje 50 sadnica učestvovali su studenti Politehničkog fakulteta zajedno sa osnovcima. Za većinu njih ovo je prvi put da sade drveće.

„Svi smo prijatelji jer radimo isti projekat i imamo za cilj pozeleniti naš grad“, kazao je Daris Halilović, učenik OŠ Musa Ćazim Ćatić.

Emina Družić, učenica OŠ Musa Ćazim Ćatić, navela je kako teže sklopiti nova prijateljstva kroz ovaj projekat – a glavni cilj je učiniti grad zelenijim.

Sadnja je upriličena na tri lokacije od kojih je jedna i školsko dvorište. Kroz vannastavne i nastavne aktivnosti učenici i nastavnici vodit će brigu o svojim sadnicama.

Safet Turković, direktor OŠ Musa Ćazim Ćatić, kazao je kako njihov zadatak održavanje, zalijevanje i šišanje sadnica koje se nalaze u školskom dvorištu: „Vodit ćemo brigu o tom drveću jer ono je od danas naše“.

Cilj akcije koju u Zenici provodi Eko Forum jeste ukazati da individualne odgovornosti i upozoravanje javnosti na ozbiljnost problema zagađenosti zraka i klimatskih promjena može napraviti razliku na lokalnom i regionalnom nivou.

„Po podacima Evropske agencije za okoliš, Zenica je od većih gradova u BiH. Ima najviše zelenila i ova akcija nam pomaže da tu titulu zadržimo, da ne budemo poznati samo po zagađenju već da budemo poznati i po zelenilu“, pojasnio je Samir Lemeš, predsjednik Eko foruma Zenica.

Važno je spomenuti da su u ovakvim akcijama brojni građani donirali sadnice da bi ozelenili svoj grad.

Autor: federalna.ba