Home » Zenica je 1960-tih godina imala najbolje moto utrke u Evropi
Zenica

Zenica je 1960-tih godina imala najbolje moto utrke u Evropi

Na ulicama Zenice 60-tih godina prošlog vijeka održavane su brojne sportske aktivnosti, ali ona o kojoj se malo zna, jesu međunarodne moto utrke “Nagrada Zenice”.

Motociklistička trka “Nagrada Zenice” prema arhivskim podacima prvi put je održana 1960. godine, a nakon nekoliko godina dobile su i međunarodno učešće. S obzirom na kvalitet utrke tog vremena, čak su 1971. godine proglašene za najboljim u Evropi.

Utrke su okupljale takmičare iz cijele Evrope, a vozile su se zeničkim ulicama Aska Borića, Zmaja od Bosne i dr. A. Goldbergera i to u nekoliko klasa po kubikaži motocikala.

Veliko interesovanje građana svake godine najbolje su pokazivale brojke da je utrke pored saobraćajnica znalo gledati i 50.000 posjetilaca iz cijele Evrope.

Prema podacima koje su Zeničani prikupili iz ovog perioda, najviše pobjeda je uzeo Bohumil Saša u klasi 250 cc i preko 250cc i to ukupno osam. Gilberto Parlotti je tri puta odnio pobjedu, a Giuseppe Vicenzi i Leif Rassel su uzeli po dvije pobjede kao i Laszlo Sabo.

Svjetski poznati motociklista Angelo Bergamonti u Zenici je pobijedio samo jednom.

Zeničani se s oduševljenjem prisjećaju ovih vremena, a mnogi pamte pobjednike iz godine u godinu te ističu da je to bio zaista divan događaj u gradu čelika.

Autor: E.Mehić/klix.ba