Home » Zenica: Državna Interventna kardiologija neizvjesna, gradi se privatni Centar za srce
Zenica

Zenica: Državna Interventna kardiologija neizvjesna, gradi se privatni Centar za srce

Dva projekta, različiti partneri i dva nivoa vlasti, a jedno zemljište. Ukratko bi to bila suština priče o izgradnji klinike za srčane bolesti u Zenici.

Naime, projekat Interventne kardiologije u Kantonalnoj bolnici Zenica, zbog svakodnevnih potreba pacijenata sa područja Zeničko-dobojskog kantona, koji je Vlada ZDK-a ponovo navela kao jedan od prioriteta u oblasti zdravstva – neizvjestan je. S druge strane, u izgradnju zdravstvene ustanove te vrste, sa Centrom za srce iz Sarajeva, kreće Grad Zenica, koji je formalno-pravni vlasnik zemljišta u krugu bolnice.

Grad Zenica i Privatna zdravstvena ustanova Centar za srce iz Sarajeva potpisali su ugovor o osnivanju prava za izgradnju objekta i uspostavu specijalne zdravstvene ustanove za liječenje bolesti srca i kardiovaskularnog sistema Zenica.

Izgradnja ovakve zdravstvene ustanove u krugu zeničke bolnice stara je priča. Prvobitni projekat Interventne kardiologije, zbog spora Kantonalne bolnice i Gradske uprave Zenica u vezi s vlasništvom nad zemljištem u krugu bolnice, nije realiziran jer je strani partner zatražio raskid ugovora. Posljednjom presudom Vrhovnog suda Federacije pravo vlasništva dodijeljeno je Gradu Zenica, što je ujedno i motiv za potpisivanje ugovora Grada sa privatnom zdravstvenom ustanovom.

Gradsko vijeće Zenice, još prije dvije godine donijelo je odluku o izgradnji ove bolnice s Centrom za srce Sarajeva i prema tome ova ustanova trebala bi biti izgrađena u krugu Kantonalne bolnice. Kantonalni premijer Nezir Pivić smatra da je to model kočenja razvoja zeničke bolnice kojoj je osnivač upravo Kanton te upozorava: „Sam kaže da ne može raditi, da nema nadležnost za to, ali će on raditi. I s kim će raditi – sa unaprijed poznatim partnerom koji je najbolji. Kad si to proveo proceduru? Zašto je najpovoljniji? S kim će taj partner sarađivati? Neka ga vodi u Dom zdravlja, tamo mu je supruga pa mogu lakše završiti te poslove koje su naumili i neka rade privatno zdravstvo na svoj način“.

Dakle, dok još, osim vlasništva nad zemljištem nisu razjašnjeni odnosi na relaciji Grad-Kanton, idejni projekat Centra za srce je urađen. Ustanova bi trebala osigurati dodatni kvalitet usluga i procedura vezanih za kardiohirurgiju i kardiologiju po modelu klinike iz Sarajeva.

Kako trenutno nije poznato kolika bi bila vrijednost ulaganja u izgradnju Centra za srce, neizvjesno je hoće li ovaj projekt, kao i projekt Intervente kardiologije, koji je bio gotovo u finalnoj fazi, ostati samo na potpisanom ugovoru. Međutim, u cijeloj priči jedno je sigurno – zbog potreba pacijenata iz ovog kantona koji se trenutno liječe u Sarajevu i Tuzli izgradnja ovakve ustanove je i više nego neophodna.

federalna.ba