Home » ZDK: Prve naknade za porodilje krajem mjeseca, centri za socijalni rad imaju pune ruke posla
Zenica

ZDK: Prve naknade za porodilje krajem mjeseca, centri za socijalni rad imaju pune ruke posla

Ova izborna godina ostat će zapamćena, osim po drastičnom povećanju životnih troškova i neuobičajeno visokim prilivima u budžeta, i po različitim vrstama kratkoročne pomoći stanovništvu. Među rijetkim sistemskim rješenjima koja imaju perspektivu i nakon izbora su porodiljske naknade. Osim što se zakonskim rješenjima ujednačavaju prava porodilja i pokušava eliminirati diskriminacija mladih majki po osnovu radnog statusa ili mjesta prebivališta, to je i mjera kojom se u Federaciji BiH namjerava poboljšati populacijska politika i poticati natalitet.

Početkom ove godine i u Zeničko-dobojskom kantonu je počela priča o ujednačenim naknadama za porodilje u iznosu od 1.000 KM u trajanju od jedne godine. U junu je ta inicijativa upućena u skupštinsku proceduru, na opće zadovoljstvo.

“Za novi život, za novu bebicu mi želimo da sve bude najbolje, a primanja su niska i to je realnost, ali ta hiljada maraka je stvarno velika olakšica”, kaže porodilja Sumeja Kovač.

U septembru je Zakon koji osigurava ovo pravo svim porodiIjama usvojen i sada centri za socijalni rad koji su zaduženi za isplate porodiljskih naknada imaju pune ruke posla. Moraju napraviti odgovarajuća rješenja, zamjenska za dosadašnje korisnice, zaposlene porodilje, i uvesti u pravo nove nezaposlene mlade majke. Budući da su sredstva za ove namjene osigurana i operativna, prva septembarska naknada trebala bi biti isplaćena krajem oktobra, ako centri za socijalni rad završe svoj dio posla.

U većini lokalnih zajednica taj posao je pri kraju, no ne i u najvećem gradu u ovom kantonu – Zenici, gdje pravo na porodiljsku naknadu mjesečno u prosjeku ostvaruje oko 400 porodilja.

“Primam već porodiljsku naknadu po starom zakonu, čekam da me pozovu iz Centra za socijalni rad da potpišem promjenu rješenja po novom zakonu, to jeste, po uvećanoj naknadi”, kaže porodilja Alma Ćatić.

Iz resornog ministarstva poziv Zeničkom centru za socijalni rad da taj posao ubrza. Iz ove ustanove, pak, pojašnjenje da je veliki broj prijava za uvođenje u pravo prema novom Zakonu dosadašnjih, ali i budućih korisnica razlog za ovu situaciju.

“Imamo oko 800 zahtjeva koje bismo trebali ponovo revidirati i odraditi. Trenutno nam je smetnja što moramo dobiti podatke MUP-a o kretanju tih osoba, odnosno, da imaju prebivalište u posljednjih šest mjeseci na području ZDK-a. Sva rješenja koja riješimo u septembru, odnosno do 5. oktobra, isplata bi išla u decembru”, objašnjava Muamer Mehić, direktor Centra za socijalni rad Zenica.

Procjna je da će ovo pravo koristiti oko 3.300 porodilja u ovom kantonu, a sredstva u iznosu od oko 11 miliona maraka za ovu godinu su osigurana posljednjim rebalansom budžeta. Također, ove naknade će biti predviđene i u budžetskim projekcijama za narednu godinu, pa primjena ovog zakona, označavanog i „predizbornim“, neće biti upitna.

VIDEO: FTV