Home » ZDK – Jedna Skupština, dvojica predsjedavajućih
Zenica

ZDK – Jedna Skupština, dvojica predsjedavajućih

Konstituisanje Skupštine Zeničko-dobojskog kantona zapelo u pravnom vakumu. I dalje jedna strana okupljena oko većine iz stranaka Šestorke tvrdi da su izabrali rukovodstvo te da nastavljaju raditi u skladu sa Ustavom i Poslovnikom. Sa druge strane opozicija, koju predvodi SDA i sekretar Skupštine, tvrde suprotno. Nastavak iste sjednice najavljuju u dva različita termina. U međuvremenu Kantonalno tužilaštvo formiralo je predmet po prijavi sekretara, a stižu i najave da bi Šestorka mogla prerasti u sedmorku. U igru ulazi tamošnji HDZBiH sa tri zastupnika.

Jedna Skupština – dvojica predsjedavajućih. Konstituirajuća sjednica sa dva epiloga.

Zastupnik Naroda i Pravde Dejan Kovačević, koji je izabran za predsjevajućeg u nastavku prekinute sjednice od predsjedavajućeg iz prethodnog saziva, za četvrtak je zakazao nastavak samo s jednom tačkom – izbor delegata u Federalni dom naroda.

“Mi smo kao većina nastavili nelegalno prekinutu sjednicu, donijeli određene odluke i kao odgovorni ljudi zakazali smo sjednicu kako bismo podržali liste da ne bismo opstruirali formiranje federalne vlasti“, kaže Kovačević.

S druge strane, predsjedavajući koji je prekinuo sjednicu Ćazim Huskić iz SDA, uz opasku da ne postoje elementi za 4. i 5. tačku koje se odnose na izbor skupštinskog rukovodstva, tvrdi suprotno. Sjednica bi mogla biti nastavljena, ali u petak – ukoliko CIK već danas potvrdi liste kandidata za Dom naroda.

“Ako danas dobijemo liste, sjednicu bismo trebali imati u petak, kako je i planirano“, istakao je Huskić.

U međuvremenu, dok traje trakavica o nastavku sjednice, sekretar Skupštine Ibrahim Avdagić ponovo piše prijavu Kantonalnom tužilaštvu u kojoj tvrdi da je Kovačević nelegalno izabran na mjesto predsjedavajućeg. Akte koje mu je dostavila većina ne želi ovjeriti te poziva istražne organe na djelovanje:

“Očito da dostavljeni akti nisu doneseni u proceduri propisanoj Ustavom Federacije BiH, Ustavom Zeničko-dobojskog kantona i Poslovnikom Skupštine Zeničko-dobojskog kantona i da isti nisu doneseni od strane nadležnih organa i potpisane od strane ovlaštenih lica. Kao takvi, oni se ne smiju ovjeriti službenim pečatom Skupštine Zeničko-dobojskog kantona.”

I dok iz Kantonalnog tužilaštva kažu: predmet formiran – provjerit ćemo navode iz prijave, iz aktuelne većine uzvraćaju: nastavljamo raditi. Tvrde, Ustav i Poslovnik prekršili su predsjedavajući Huskić i sekretar Avdagić.

Kako ističe Kenan Uzunović, potpredsjednik Bosanskohercegovačke inicijative Kasumović Fuad, ni oni nisu sjedili skrštenih ruku:

“Podnijeli smo krivičnu prijavu protiv sekretara i predsjedavajućeg zbog nelegalnog prekida sjednice. Dejan Kovačević, koji je izabran za predsjedavajućeg, uputit će poziv i očekujemo da u četvrtak u 11 osim nas budu prisutni i zastupniciHDZ-a.“

Ako je suditi po ovoj najavi, HDZBiH u ovom kantonu bi mogao ući u vlast. Očigledno je da je na djelu dogovor po stranačkoj i koalicionoj vertikali. Nije ni čudno, s obzirom na ranije najave iz HDZ-a BiH.

“S obzirom na naš izborni rezultat, i dalje želim vjerovati da ćemo biti dio parlamentarne većine u Skupštini ZDK-a – s ovom ili nekom drugom većinom“, poručio je Ivo Tadić, predsjednik KO HDZBiH ZDK-a.

Ulazak HDZ-a BiH u koaliciju značilo bi da šestorka prerasta u sedmorku. S druge strane, opozicija bi kapacitet od 17 zastupnika izgubila na 14, no kako je i DF dio šestorke, stvar bi mogla biti riješena koalicionim konsenzusom.

No, ukoliko ne dođe do konsenzusa trenutno paralelnih skupštinskih rukovdstava, Zeničko-dobojski kanton mogao bi biti uzrok zaostajanja u konstituisanju Doma naroda. Dakle, devet stranaka i 35 zastupnika na ispitu su iz predmeta parlamentarizam i demokratija.

federalna.ba