Home » ZDK: I prije instrukcije ministarstva – sastanci o temi sprečavanja vršnjačkog nasilja
BIH

ZDK: I prije instrukcije ministarstva – sastanci o temi sprečavanja vršnjačkog nasilja

Tragedija beogradskih učenika iz protekle sedmice te prijetnje na društvenim mrežama pokrenule su lavinu reakcija roditelja, nadležnih organa, ali i odgojno-obrazovnih ustanova. I u našoj zemlji organizuju se sastanci sa ciljem pronalaska rješenja, ali i preduzimanja mjera kako bi se ovakvi i slični događaji prepoznali i spriječili. Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK-a uputilo je i zvanične instrukcije postupanja.

I prije nego što su stigle zvanične upute iz resornog ministarstva, u školama širom ZDK-a organizovani su sastanci o temi sprečavanja vršnjačkog nasilja. Jedan takav je održan i u Osnovnoj školi „Ahmed Muradbegović“, koju pohađa 600 učenika iz četiri mjesne zajednice.

„Zabrinulo nas je ovo itekako. Nemamo nekih saznanja da se nešto dešava, ali naše je da preventivno djelujemo“, kazao je direktor Mirnas Fazlić uoči sastanka sa predstavnicima policije.

Osim škola, i mjesne zajednice zajedno sa roditeljima organizuju vannastavne aktivnosti s ciljem preveniranja negativnih posljedica. No, novonastala situacija povod je da se djeluje ozbiljnije.

Predsjednik MZ Lokvine Sabahudin Smriko ističe izgradnju stadiona za mlade: „Pokušavamo da sada novu ambulantu otvorimo pa da oslobodimo prostore za, recimo, slikarstvo ili muziku“.

„Ovo što se desilo u susjedstvu je alarm za sve nas. Ono što smo nekada doživljavali kao bezazlenu šalu između dvoje djece – mislim da će sada pedagozi i nastavnici posvetiti tome puno više pažnje“, napominje Munir Smajlović, član Školskog odbora.

Iako je većina škola u ovom kantonu pokrivena videonadzorom, to nije dovoljno da bi bilo sriječeno vršnjačko nasilje. No, planirane izmjene pedagoških standarda trebale bi povećati i samu sigurnost učenika.

„U pitanju su asistenti u nastavi i uvođenje još određenih struka u same pedagoške standarde u cilju upravo multisektorske saradanje, gdje bismo imali osobe koje bi trebale da sarađuju i sa centrima za socijalni rad, centrima za mentalno zdravlje i roditeljima i policijom u konačnici“, izjavila je minstrica ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Draženka Subašić (SDP).

Upravo policijski službenici tokom godine organizuju edukativna predavanja u obdaništima i školama, a kao jednu od mjera pojačane sigurnosti trenutno je i prisustvo policijskih službenika pri dolasku i odlasku đaka iz škole.

Glasnogovornik MUP-a ZDK-a Elvedin Fišek naveo je kako je osigurano prisustvo policijskih službenika na velikom odmoru – oni će boraviti na na školskim holovima, kako bi preventivno djelovali.

Saradnja insitucija, roditelja i lokalne zajednice jedan je od koraka ka jačanju sigurnosti učenika, ali razgovor unutar porodice ključni je faktor ka prevenciji vršnjačkog nasilja u školama te na internetu.

federalna.ba