Home » Završena 73. sezona Bosanskog narodnog pozorišta Zenica
Kultura

Završena 73. sezona Bosanskog narodnog pozorišta Zenica

Sa pet premijernih naslova Bosansko narodno pozorište Zenica uspješpno je privelo kraju 73. pozorišnu sezonu. Ljetna pauza za publiku prilika je za pripremu novih naslova, a u novu sezonu ova tearska kuća trebala bi ući i sa novim krovom za čiju sanaciju su sredstva već rezervisana u budžetu Grada.

Predstavama Trainspotting, Grobnica za Borisa Davidoviča, kako je danas zidamo, Drama o Mirjani i ovima oko nje, Sve to je iz kuće i Avanture mladog Zvjezdana Bosansko narodno pozorište predstavilo se publici u 73. pozorišnoj sezoni. Ljetna pauza prilika je za rad na novim ostvarenjima, a nova premijera očekuje se već u septembru.

„U pitanju je jedna relativno nova forma za BNP Zenica – plesni teatar, a nakon toga pripremamo jednu grčku tragediju i predstavu za djecu“, kazao je Miroljub Mijatović, direktor BNP-a Zenica.

U protekloj sezoni vrata su otvorili za 28 gostujućih predstava. Vrijednost umjetničkog dostignuća potvrđuje i 15 festivalskih nagrada, kako pojedinačnih glumačkih tako i za predstave Kuća, Siročad, Tri dana i Sve to je iz kuće.

„U protekloj sezoni realizovali smo, kao nosioci za BiH, manifestaciju Noć teatra, Internacionalni festival edukativnog teatra te 22. festival bh. drame. Ono što je poznato kulturnoj javnosti jeste da smo i suorganizatori manifestacije Zeničko proljeće“, istakao je Elvir Škiljo, šef Marketinške službe BNP-a Zenica.

73. sezona bit će upamćena i kao sezona otvaranja pozorišta ka općinama i gradovima kantona kroz igranje predstava u ustanova koje realiziraju kulturne djelatnosti.

„Ono sto je cilj jeste da BNP Zenica dva puta godišnje ode u te gradove i odgira svoje produkcije, jedanput sa predstavom za djecu i jedanput sa predstavom za odrasle, čime bismo povećali kulturnu ponudu, konkretno teatarsku ponudu u tim gradovima“, objašnjava Mijatović.

Uspješnosti nove 74. sezone jedne od najznačajnijih teatarskih kuća u našoj zemlji doprinijet će i dugoočekivana sanacija krova koji već godinama prokišnjava, a za koju su sredstva u budžetu Grada za ovu godinu već rezervisana.