Home » Za brigu o Atosu nije dovoljno ni 10.000 maraka godišnje
Zenica

Za brigu o Atosu nije dovoljno ni 10.000 maraka godišnje

Oči javnosti ovih dana uprte su u članove Gorske službe spašavanja FBiH koji su još jednom položili ispit humanosti, ali i znanja. Dok aktivno rade na spašavanju i pronalasku unesrećenih u razornom potresu koji je pogodio Tursku, u njihovoj zemlji još nisu zaštićeni, barem ne zakonom.

Pored osam članova GSS-a Zenica, na terenu u Turskoj je i potražni pas Atos. Značaj ovih pasa u samom pronalasku i spašavanju ljudi najbolje potvrđuju spasioci sa terena.

„Jedan od nasih potražnih pasa potvrdio je lokaciju, da se radi o mjestu gdje postoji mogućnost da su žive osobe, što se na kraju i potvrdilo probijanjem i čišćenjem mjesta koje je pas označio. Spasioci su zatekli dvije ženske osobe nakon 6 dana“, govori Emir Hodžić, gorski spasilac GSS-a FBiH iz Zenice.

Član PR tima GSS-a FBiH Mirza Pajić objašnjava kako je briga o tim psima na njihovim ličnim vodičima i stanicama u kojima se nalaze: „To je jedna odgovorna funkcija, oni tokom cijele godine prolaze razne obuke iz potraga, a naši psi su licencirani“.

Samo održavanje i edukacije psa godišnje koštaju više od 10.000 maraka. Finansiranje troškova za psa, ali i odlazak u Tursku, ova stanica činila je samostalno i nerijetko uz donacije.

„Veliku pomoć u Zenici pružio je GSS Zavidovići, ali posebno moramo da pohvalimo naše privredne subjekte koji su nam dali podršku – sva finansiranja naših spasilaca koji ne žele biti na teret Repblici Turskoj bit će od sredstava staničnih i GSS-a Zavidovići“, ističe Ajša Luković, članica PR tima GSS-a Zenica.

Iako više od 50 godina djeluju kao udruženje građana, ni ovaj put u budžetu Grada nisu odobrena sredstva u iznosu od 10.000 maraka za njihov rad, iako je bilo zahtjeva.

„Što se tiče te GSS, ona je dio Civilne zaštite Grada Zenica, ona je jedan segment toga, ona ima pravo i, moram reći, nikad opremljenija – ni Civilna zaštita ni ti svi prateći segmenti nisu boljom opremom opremljeni nego što su sada“, kazao je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović (BHI-KF).

SDA-ov gradski vijećnik Namir Škaljo podsjeća kako se to udruženje građana bavi specifičnim poslovim i zadscima i da se sada vidi koliko je bitno imati te ljude.

Na temlju ugovora o saradnji sa Civilnom zaštitom, Stanica Zenica koristi prostorije i opremu, a zauzvrat su na usluzi samostalnoj službi spašavanja. Najveći im je problem nedostatak vlastitog vozila. No, kako ističu, ovim se ne bave radi politike nego radi ljudi.

„Sve ove stvari oko budžeta i slično mi ćemo razmatrati kada budemo imali energije, mi samo čekamo da se naši spasioci vrate živi i zdravi“, dodaje Luković.

A dok se brojni zvaničnici danas hvale psom Atosom, koji je osvojio srca javnosti, treba ponoviti da samo za njegovu brigu i edukaciju nije dovoljno ni 10.000 maraka godišnje, ali bi izdvajanje tog iznosa bio dobar pokazatelj da ne zaboravljamo one koji ne zaboravljaju nas u najtežim situacijama.

federalna.ba