Home » Locirali i uredili mezar ef. Babića koji je preselio na Ahiret vraćajući se sa hadža 1989. godine
Svijet

Locirali i uredili mezar ef. Babića koji je preselio na Ahiret vraćajući se sa hadža 1989. godine

Nihad Aličković objavio je danas zanimljiv post na Facebooku, objelodanivši da je, nakon informacije od Zeničanina Ahmeda Kasapa, uspio da locira i posjeti mezar našeg sugrađanina hadži Bećira ef. Babića iz Zenice, koji je preselio na Ahiret za vrijeme povratka sa hadža 1989. godine, te je sahranjen u Reyhanliju, u Turskoj.

Aličković je široj bh. javnosti poznat kao prvi čovjek Anti-Dejton pokreta, a njegov post prenosimo u cijelosti.

DANAS SMO PRONAŠLI MEZAR BEĆIR EF. BABIĆA U REYHANLIJU

Tačno prije 10 dana javio mi se Ahmed Kasap da me poselami i da nas nahvali kad smo stigli čak skroz i do Reyhanlija. Pored svega dao mi je i još jednu informaciju. Kazao mi je, da je u Reyhanliju ukopan otac od njegove tetke, Hadži Bećir ef. Babić iz Zenice koji se vraćao sa Hadža 1989. godine.

Odmah sam rekao da ćemo potražiti taj mezar našeg Bošnjaka, da mu proučimo Fatihu i prenesemo selam i obiđemo mezar.

Evo tek danas desetog dana od tih poruka a zadnji dan našeg boravka ovdje u Reyhanliju, uspjeli smo odvojiti vrijeme da odemo na mezarja i potražimo Hadži Bećir ef. mezar.

Hvala Allahu prvo mezarje na koje smo otišli ispostavilo se da smo na oravoj adresi. Bećir ef. ukopan je na glavnom gradskom mezarju u Reyhalniju.

Hadži Brćir ef. Je 1989. godine bio na hadžu sa svojom kćerkom. Zamislite, ona je preselila u Medini tokom obavljanja Hadža, a njen otac Bećir ef. u povratku za Bosnu. Da mi Allah podari lijepi Džennet.

Našli smo mezar Bećir ef. koji nažalost niko nije obišao od početka rata u Siriji. Danas 2023. godine, mezar smo obišli Sadik Menkovic i ja.

Na ulazu mezarja smo pitali za ovog Bošnjaka. Čovjek koji radi tu, radi tek godinu dana a prije njega je radio jedan stariji dedo koji je tu bio kada je Bećir ef. ukopan. Allah je tako htio da taj dedo njemu prije gofinu dana ispriča kako je jedan Bećir ef. iz Bosne tu ukopan koji se vraćao sa Hadža i čak ga odveo da mu pokaže taj mezar. Da to dedo nije uradio, Allah zna koliko bi sati potrošili da nađemo ovaj mezar i upitno je da li bi ga našli jer je ovo mezarje preveliko.

Tako da se ovaj uposlenik odmah sjetio svog starijeg kolege i njegive priče i odveo nas direktno do mezara haman na samom kraju mezarluka. Nevjerovatno.

Da nam Allah upiše u sevap i dobra djela. Da nam ovaj zijaret mezara Hadži Bećir ef. Babića svima bude stepenik bliže Džennetu i da nam Allah ukabuli i upiše u dobra djela.

Prekjuče porukom na mesindžer javila mi se druga kćerka Hadži Bećir ef. Babića da me pita da li smo još u Reyhanliju. I danas, nazvao sam se na kameru sa mezarja i pokazao joj babin mezar.

Sadik i ja smo očistili mezar malo, počupali korov i častili radnika da mu u narednim danima donese neko cvijeće i malo još uredi mezar, počisti i uredi oko mezara i ponovi mu farbom slova i natpise. Mezar su do 2010. godine obilazile naše Hadžije koje su išle autima i autobusima na Hadž. Od 2010. godine niko nije obišao više mezar Hadži Brćir ef. Babića do danas.

Hadži Bećir ef. Babić bio je efendija džamije u Stranjanima kod Zenice.

Hvala Kasap Ahmedu što mi se javio, što mi je ispričao par detalja da bi mogli da nađemo ovaj mezar i zijaretimo ga. Ahmed Kasap

Hvala Allahu da smo ga našli i zijaretili.

Sadik Menković; Nihad Aličković; AntiDayton pokret