Home » VIDEO+FOTO: Iftari za zeničke rudare 
Zenica

VIDEO+FOTO: Iftari za zeničke rudare 

Rudari mrkog uglja „Zenica – pogon Raspotočje“ iftarili sa predstavnicima HU „Medaljon“ iz Beča u Austriji

Druga smjena rudara mrkog uglja Zenica – pogon Raspotočje, njih preko sedamdeset, sinoć je uz desetak volontera i predstavnike austrijske humanitarne organizacije „Medaljon“ iftarilo u krugu rudnika, dok je jedan veći dio komorata svoje iftare dobiLo ipak u jami na radnom mjestu. Bezbroj je humanitarnih akcija koje je ovo udruženje uradilo. Od jednokratnih prehrambeno-higijenbskih paketa, renoviranja kuća, vjerskih objekata, stipendija, novčanih pomoći, nabavke lijekova, prikupljanja sredstava za liječenje teško oboljelih, podjele kurbanskog mesa, iftara i niza drugih akcija ovakvog karaktera. Ishak ef. Ahmetović, voditelj je ove humanitarne organizacije iz austrijskog Beča, a koji već duži niz godina pomaže našim ljudima u domovini. Ideja i jeste krenula tako da naši ljudi širom svijeta preko ove transparentne humanitarne organizacije stignu u svaki dio Bosne i Hercegovine i donesu osmijeh na lica onih na koje su svi zaboravili.

Bezbroj puta smo mogli da vidimo jetime, djecu, stare majke i očeve kako brišu suze dok primaju pomoć onih koji ih nisu zaboravili. Mjesec je Ramazan i ova humanitarna organizacija sa zeničaninom dipl. sc.Samirom Mulićem kao glavnim koordinatorom ove humanitarne organizacije, od početka mjeseca Ramazana pravi plan i priprema podjelu iftara odabranim strukturama u Zenici. Do sada su to bili zenički vatrogasci, Covid tim, hitna pomoć, željezničari, mašinovođe te drugi bitni faktori organizacije Zenice, a sinoć su to bili rudari mrkog uglčja u Zenici pogon Raspotočje, a već narednih dana tu su sportisti, veterani rata (branioci od agresije na BiH), i drugi
Ekipa mladih volontera udruženja „Albatros“ iz Zenice bila je od velike koristi u samoj realizaciji postavljanja iftara komoratima i posluživanbja te kompletne realizacije usluživanja, tako da smo ove momke vidjela na djelu io želimo im odati svako poštovanje i poćast u poslu kojeg su odradili profesionalno.

Ishak ef. Ahmetović sa puno emocija se obratio komoratima rekavši im da u njegovom životu je mnogo ramazana postio i da je iftario na mnogo mijesta širom svijeta, ali da mu ovaj iftar upravo u društvu sa ljudima koji rade ovako teške poslove, rizikujući pri tome i svoje živote, predstavlja veliku čast i zadovoljstvo. Mnogi su ostali u jami, jer obaveze i poslovi ne smiju da trpe, pa tako često rudari koji poste zbog posla iftare nekada i pola sata nakon ezana za akšam i prestanka posta. Mirsad Dizdarević rudar, nadzornik širokog čela, u razgovoru nam je rekao da biti rudar i postiti nije ni malo lahko, ali da je sve više rudara koji poste Ramazan i da su jaki i uporni. Iako je mnogo prašine, iako je mnogo toplo, iako se umaraju oni su svjesni da za njihov post u ovakvim uvijetima samo je nagrada od Boga i da je to nešto što je posebno.

Svakako raduju se svakom izlasku iz jame, sa preko 400 m dubine kada ugledaju nebo budu presretni jer su se vratili živi i znaju da ih kod kuće očekuju njihovi najmiliji. Taman dok smo snimali reportažu začuo se pucanj iz zeničkog ramazanskog topa i najavio prestanak posta. Garavog lica, vidno umoran, ali prodornog glasa i pun vjere i samopouzdanja rudar je proučio ezan, iftarili se hurmama i vodom i iftarima koje je za sve njih obezbijedila austrijska humanitarna organizacija „Medaljon“ sa Ishak ef Ahmetovićem kao voditeljom ove organizacije i zeničanionom mr. Sc.Samirom Mulićem kao glavnim koordinatorom ove humanitarne organizacije. Svakako uz iftar promuhabetila se i koja besjeda sa komoratima koji su vidno bili iznenađeni, ali presretni posjetom predstavnika „Medaljon“ njihovom pogonu u Raspotočju. Rudari su proučili dijelove iz Kur'ana, a Ishak ef. Ahmetović je proučio dovu (molitvu) za sve rudare, da ih Bog čuva na njihovim radnim mjestima, da se sretni vrate svojim porodicama i da njihovu žrtvu, njihov post nagradi Onaj koji jedini može dati nagradu za jedno takvo djelo kao što je post mjeseca Ramazana.

Na samom kraju Ishak ef. Ahmetović cijeloj smjeni rudara, njih preko sedamdeset je podijelio poklon u cekeru sa logom humanitarne organizacije „Medaljon“ iz Austrije kao i 50 KM kao vid pažnje prema ovim ljudima u mjesecu Ramazanu. Presretni rudari, prije svega zbog posjete, ali i zbog ukazane časti i poklona, vratili su se na svoja radna mjesta. Vratili su se u jamu. Sretno komorati!

Priredio Bilal Isaković; IMLTV.PRESS