Home » VIDEO: Kako radi Zavod za veterinarstvo Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica?
Zenica

VIDEO: Kako radi Zavod za veterinarstvo Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica?

Uloga veterinarske medicine u očuvanju zdravlja ljudi je nemjerljiva – bilo da se radi o sprečavanju i suzbijanju opasnih zaraznih bolesti, prije svega zoonoza, bolesti koje se prenose sa životinja na ljude, pa do šireg aspekta, u smislu kontrole živežnih namirnica ili kontrola vode i hrane. Posljednjih godinu i po veterinari itekako pomažu ljekarima u suzbijanju Covid infekcije, jer, ne zaboravimo, zvanično – i koronavirus je prešao sa životinje na čovjeka.

Koncept „jedno zdravlje“ odredio je, pored ostalog, i funkcioniranje službi i laboratorija u sastavu Zavoda za veterinarstvo Instituta za zdravlje i sigurnost hrane.

„To se odnosi na zdravlje ljudi, zdravlje životinja, zdravlje biljaka. Što se tiče naše službe i laboratorije za hemijsku dijagnostiku, mi se bavimo kvalitetom fizičko-hemijskih analiza vode, fizičko-hemijskih analiza hrane, a akcenat se stavlja na analizu pesticida“, objašnjava doc. dr. Amir Ibrahimagić, načelnik Službe za hemijsku dijagnostiku Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Zadatak Službe za epizootiologiju i laboratorija u njenom sastavu je dijagnostika i nadzor nad zaraznim bolestima kod životinja i pčela.

„Covid infekcija poznata je čovječanstvu oko dvije i po godine. Neke bolesti – možemo reći, i autohtone u BiH – stalna su prijetnja i prisutne su ovdje desetinama, možda i stotinama godina. Bruceloza, antraks, salmoneloza, kampilobakter, listerija, lepotospiroza, tihineloza… sastavni su dio jednog prostora“, ističe dr. vet. mr. sc. Jasmin Dizdarević, načelnik Službe za epizootiologiju Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Od oko 15.000 uzoraka koji su obrađeni u laboratorijama ove službe u posljednje dvije godine utvrđeno je, primjera radi, oko 400 seropozitivnih životinja na brucelozu. Eliminacijom zaraženih životinja, čije se meso ili mlijeko koristi u ljudskoj ishrani, postignut je važan javnozdravstveni cilj. Jednako važan zadatak ima i Služba za mikrobiologiju hrane.

„Participramo unutar Instituta u ovom dijelu javnog zdravlja – sigurnosti hrane u svim segmentima, od proizvodnje, preko distrubucije do prodaje hrane. Laboratorija ima implementiran ISO 17025. Jedan od njegovih osnovnih ciljeva jeste promocija povjerenja u rad laboratorija, a to znači da u svakom momentu možete pokazati da radite kompetentno i da su rezultati ispitivanja tačni“, kaže mr. Emina Idrizović, načelnica Službe za mikrobiologiju hrane Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Sve laboratorije pri Zavodu za veterinarstvo su dobro opremljene, no važnija je činjenica da u njima rade visokoobrazovani kadrovi različitih profila. Time najdirektnije doprinose i primjeni pristupa „jedno zdravlje“ po kojem je Institut za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici lider u našoj zemlji.

federalna.ba