Home » Univerzitet u Zenici po prvi put predvodi međunarodni projekat Erasmus+ SMEQA
Zenica

Univerzitet u Zenici po prvi put predvodi međunarodni projekat Erasmus+ SMEQA

U hotelu Zenica je u organizaciji Univerziteta u Zenici danas održan prvi sastanak učesnika projekta “SMEQA – Strengthening Capacities and Mechanisms for Enhancement of Quality Assurance System in Higher Education in Bosnia and Herzegovina” čiji je nosioc zenički Univerzitet.

Strengthening Capacities and Mechanisms for Enhancement of Quality Assurance System in Higher Education in Bosnia and Herzegovina (SMEQA-ERASMUS-EDU-2023-CBHE-STRAND-3) je projekat kojeg finansira Evropska komisija, a čiji je koordinator Univerzitet u Zenici.

Budžet projekta je 936.000 eura, a pored Univerziteta u Zenici u projektu učestvuje još 18 institucija iz Bosne i Hercegovine i EU te jedan pridruženi partner.

Rektor Univerziteta u Zenici Jusuf Duraković istakao je da su ponosni što su koordinator ovog projekta, koji ima za cilj uspostavljanje mehanizama za unapređenje kvalitete u visokom obrazovanju u BiH kroz razumijevanje različitih evropskih pristupa u akreditaciji studijskih programa.

“Ovo je prvi put u Historiji Univerziteta da smo koordinatori jednog međunarodnog projekta ERASMUS i mi s ponosom ističemo da na ovakav način možemo odgovoriti izazovima koji se pred nas postavljaju. UNZE je na jednom mjestu danas okupio 19 partnera iz čitave BiH, s jednim ciljem – da se da odgovor na poboljšanje kvaliteta sistema u visokom obrazovanju” rekao je  rektor Duraković.

Naglašava da je cilj pomoći Agenciji za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH (HEA BiH) da što prije postane članica Međunarodne asocijacije ENQA-e, te da se harmoniziraju standardi po pitanju akreditacije studijskih programa u BiH.

Direktor HEA BiH Enes Hašić izrazio je zadovoljstvo što prisustvuje početku realizacije jednog od najvećih projekata koji se bavi pitanjem kvaliteta visokog obrazovanja finansiranog od EU, te koji obezbjeđuje da u naredne tri godine imamo mogućnosti da “u fokus svih pitanja razvoja visokog obrazovanja stavimo pitanje kvaliteta visokog obrazovanja”.

Kroz realizaciju ovog projekta, dodao je, nastojat će uvidjeti šta je potrebno da kvalitet visokog obrazovanja u BiH bude bolji, da razvijamo nove studijske programe te “da nam djeca dobijaju prije svega znanja, pa da tek onda uz znanja, dobijaju i zvanja”.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona Mirza Mušija zahvalio je svim učesnicima u ovom projektu.

“Želim i da čestitam onima koji su izradili ovaj projekt, a posebno Univerzitetu u Zenici koji je koordinator. Suština ovog projekta jeste da razvijamo modele akreditacije studijskih programa, koristeći iskustva naših partnera iz Evrope – Hrvatske i Slovenije. Nadam se da ćemo u ove tri godine značajno iskoristiti ovu priliku i razviti i pojačati kvalitet visokog obrazovanja” rekao je ministar Mušija.

Direktor Nacionalnog Erasmus+ Ured BiH Suad Muhibić kazao je kako je Erasmus+ najvažniji program EU u oblasti obrazovanja, obuke mladih i sporta, koji postoji više od 30 godina.

Važan je što bh. studentima omogućava odlazak na studije u inostranstvo, kao i profesorima i osoblju bh. univerziteta da odu van BiH, ali i evropskim studentima da studiraju u BiH te profesorima da mogu raditi.

“Druga je komponenta, našim univerzitetima daje mogućnost da se povežu s drugim univerzitetima kroz ovakvu vrstu projekata kao što je ovaj, a koji ima za cilj da poboljša kvalitet obrazovanja u BiH” kazao je Muhibić, koji se nada da će ovaj projekt upravo rezultirati takvim ishodima.

Cilj projekta je uspostavljanje mehanizama za unapređenje kvalitete u visokom obrazovanju u BiH  kroz razumijevanje različitih evropskih pristupa u akreditaciji studijskih programa. Učesnici u projektu, visokoškolske institucije iz BiH, nadležna ministarstva za obrazovanje, Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta u BiH te Agencija za akreditaciju VŠU RS će zajedno sa partnerima iz Slovenije i Hrvatske tokom tri godine trajanja projekta raditi će na razvijanju modela akreditacije studijskih programa u BiH, uspostavljanju mehanizma koordinacije i harmonizacije sistema osiguranja kvaliteta u visokom obrazovanju, jačanje ljudskih kapaciteta u institucijama BiH, unapređenju saradnje između institucija koje učestvuju u procesu akreditacije, razvijanju plana edukacije eksperata koji provode proces akreditacije u BiH. Poseban akcenat će se staviti i na osnaživanje visokoškolskih institucija u BiH za razvijanje internih procedura za osiguranje kvaliteta.