Home » Udruženje Baton organizovalo edukativnu tribinu o mentalnom zdravlju “Neka priča poteče”
BIH

Udruženje Baton organizovalo edukativnu tribinu o mentalnom zdravlju “Neka priča poteče”

U cilju resocijalizacije i kulturne afirmacije ratnih vojnih i civilnih invalida, svih učesnika i stradalnika rata, Udruženje “BATON” Zenica u četvrtak 15. juna 2023. godine u prostorijama  Gradske  biblioteke Zenica održalo je tribinu pod  nazivom: „ NEKA PRIČA POTEČE”, Uloga očuvanja mentalnog zdravlja kroz prizmu posljedica od agresije na Republiku  Bosnu i Hercegovinu.

Ove  godine tačnije 19. aprila navršilo se 30. godina  od masakra nad civilima u Zenici kada  je od granata ispaljenih na centar Zenice sa položaja HVO-a poginulo 15 i ranjeno 50 civila.

U pomoć stradalnicima i onima  koji su izgubili najmilije su pritekli mnogi, a u ovoj tribini  smo se  prisjetili ljudi koji kroz  mentalnu  rehabilitaciju dali  sve od sebe da stradalnici ponovo ugledaju svjetlo i vrate sebi smisao za život.

Zato  smo na  ovoj edukativnoj  tribini u  goste  pozvali eminentne naučne radnike  uposlenike Centra za mentalnu rehabilitaciju JU «Dom zdravlja» Zenica i to doc. dr. med. sci. primarijus Halimu Hadžikapetanović, neuropsihijatricu, načelnicu Centra za mentalnu rehabilitaciju, prof. dr. med. sci. primarijusa Edina Bjeloševića, neuropsihijatra, te mr. sci. Tajiba Babića, dipl. psihologa, a cjeli video sa ove  edukativne  tribine  se  može  pogledati na youtube  kanalu “IML TV PRESS”.

Naredna  tribina  planirana je već naredni petak 23. juna 2023. godine kada ćemo upriličiti  projekciju  dokumentarnog filma pod nazivom: “Sačuvano od zaborava”, istinite priče o logorima, stradanju i masovnim grobnicama u Kozarcu i Prijedoru.

Video link sa promocije možete pogledati u nastavku:

Predsjednik Udruženja  “Baton” Zenica Dr. sc. Amir Ismić