Home » U Zenici upriličen revijalni meč selekcija veterana BiH i Turske povodom Dana državnosti
Sport

U Zenici upriličen revijalni meč selekcija veterana BiH i Turske povodom Dana državnosti

Na stadionu “Bilino polje” Zenici u subotu je povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine upriličen revijalni fudbalski meč amaterskih veteranskih reprezentacija iz Turske i Bosne i Hercegovine, odnosno proširenih timova klubova Master Bosna i turske asocijacije TMVFL.

Obilježavanju Dana državnosti Bosne i Hercegovine, večerašnjom revijalnom utakmicom koja je u 17 sati počela pred oko 150 gledalaca su ovi veterani dali svoj doprinos proslavi ovog dana.

Meč, koji je odigran uprkos snježnim padavinama, je završen pobjedom turskog tima rezultatom 4:2.

Inicijator i organizator meča je Klub za sport i rekreaciju Master Bosna, koji okuplja bivše sportiste, ali i zaljubljenike u fudbal starosti 40 i više godina, iz cijele BiH, a koji je do sada odigrao više od 200 međunarodnih i revijalnih utakmica.

Turkiye Milli Karma (TMVFL), je turska nacionalna asocijacija, u kojoj djeluje stotine veteranskih klubova, kao i nacionalna selekcija.

U BiH je došlo najmanje 35 gostiju iz Turske, koji su ovu priliku iskoristili i za obilazak drugih gradova BiH.

Osim bivših reprezentativaca BiH, koje sa klupe u ulozi selektora za ovu priliku predvodi poznati zenički trener i nekadašnji selektor mlade bh. selekcije (U21), Nermin Hadžiahmetović te na terenu u ulozi kapitena Vlatko Glavaš, sa klupe za rezervne igrače ušao je i najbolji bh. atletičar svih vremena Amel Tuka.

Tuka je sinoć, samo zbog ove utakmice, stigao iz Italije, gdje se već nekoliko dana nalazi na priprema za narednu sezonu u kojoj ga očekuje nastup na Evropskom prvenstvu na otvorenom u Rimu te Olimpijskim ljetnim igrama u Parizu.

-Obećao sam da ću biti tu za Dan državnosti naše domovine BiH. Zadovoljstvo mi je biti dio ove ekipe, sastavljene od bivših bh. nogometnih reprezentativaca. Čast mi je da se družimo, igramo i da pošaljemo jednu posebnu sliku cijelom svijetu za Dan državnosti BiH- kazao je Tuka, koji je najavio kako se odmah sutra vraća u Veronu.

Okosnicu selekcije BiH činili su bivši bh. reprezentativci te veterani zavidovićkog Udruženja Master Bosna, koje unazad 10-ak godine sudjeluje na Svjetskom kupu veterana, koji se tokom oktobra mjeseca održava u turskom ljetovalištu Antalija. Ideja za odigravanje ovog susreta i potekla je nakon njihovog ovogodišnjeg nastupa na tom takmičenju.

-Ovo je po prvi put da i oni dolaze nama u BiH. Željeli smo da malo drugačije obilježimo Dan državnosti BiH, da našim građanima i na ovakav način čestitamo praznik te obilježimo ovaj važan datum iz historije BiH. Prva postava našeg tima sastavljena je od bivših bh. reprezentativaca, kazao je u izjavi za Fenu pred početak ove utakmice predsjednik tog udruženja te ministar u Vladi Zeničko-dobojskog kantona Samir Šibonjić.

On je istakao kako su, uprkos malim problemima s avionskim letom prilikom dolaska u BiH, gosti iz Turske stigli jučer te posjetili Mostar, a jutros su na sarajevskom mezarju Kovači položili i cvijeće te odali počast bivšem predsjedniku Predsjedništva RBiH Aliji Izetbegoviću.

Selekcija nogometnih veterana BiH, zajedno s ministrima iz Vlade ZDK i premijerom Nezirom Pivićem te predsjedavajućim Skupštine ZDK Ćazimom Huskićem, povodom Dana državnosti BiH jutros je cvijeće položila na Spomen obilježju “Kameni spavač” u Zenici.

Selekcija BiH ovu je utakmicu počela u sastavu: Adis Nurković, Vedin Musić, Nedžmin Begić, Vlatko Glavaš (kapiten), Samir Šibonjić, Avdija Vršajević, Samir Muratović, Senijad Ibričić, Dario Damijanović, Izudin Kamberović i Dželaludin Muharemović.

Rezerve: Sead Kadić, Mirsad Kamenjašević, Idriz Smailhodžić, Kemal Alispahić, Amel Tuka, Elvir Rahimić, Midhat Džeko, Hasan Mujanović, Alem Tabaković, Enis Cikotić, Haris Imširović Pesak, Adis Drnda, Albin Biloglavić, Amel Panjeta, Damir Mujagić, Aldin Bjelić, Eldin Mašić, Nermin Hrvat, Haris Kaljanac, Adnan Behlulović, Fikret Kajrabić. Selektor: Nermin Hadžiahmetović. Trener: Zajko Kajrabić. Doktor: Šefik Jusić.

Za selekciju Turske meč su počeli: Vedar Yavuz, Serhat Bilgili, Ziya Onay Erbas, Ibrahim Arikan, Gačri Arikan, Mehmet Bildiri, Aytag Ayhan, Erkan Ozzurk, Cevehir Gumus, Ali Kazan, Hakan Soylu. Rezerve: Mahir Erkaya, Akin Ali Gilek, Yilmaz Usterbay, Abdullah Guzey, Ibrahim Albayrak i Edip Kurnek. Selektor: Mezin Ozakin.

Šibonjić je najavio kako će sutra obići i Sportsko rekreativni centar Ajdinovići kod Olova, kako bi se gosti iz Turske, odnosno čelni ljudi Svjetskog kupa mira, uvjerili da ovo poznato bh. odmaralište ispunjava uslove da iduće godine bude domaćin grupne faze tog takmičenja.

VIDEO cijelog toka utakmice POGLEDAJTE NA YOUTUBE KANALU MASTER BOSNA