Home » U Zenici promovisan roman “Misterij genoma” i zbirka priča “Sjaj i bijeda tranzicije” Almira Alića
Kultura

U Zenici promovisan roman “Misterij genoma” i zbirka priča “Sjaj i bijeda tranzicije” Almira Alića

U “Starom pozorištu” održana je promocija novog romana “Misterij genoma” i zbirke priča” Sjaj i bijeda tranzicije” bosanskohercegovačkog autora Almira Alića u Zenici.

Pred zeničkom publikom Alić je predstavio svoj novi roman koji je bio nagrađen od Fondacije za izdavaštvo Sarajevo u 2023. godini, kao i zbirku kratkih priča koju je objavila Fabrika knjiga Beograd.

Roman “Misterij genoma” je, po riječima autora književno djelo koje je autofikcioni vremeplov koji vješto slika porodični portret u kontrastu s ključnim historijskim događajima s kraja devetnaestog i do početka dvadeset i prvog vijeka. Radnja je osim u ovom vremenskom periodu smještena u jednu porodicu, a fokus je na odnosu oca i sina i njihovim relacijama.

Zbirka “Sjaj i bijeda tranzicije” je knjiga kratkih priča u kojoj je sastavljeno dvanaest kratkih priča s jasno prisutnim refleksijama ratnih dešavanja koja su obilježila sudbine običnih ljudi, zaboravljenih na marginama društvenih zajednica.

Zenička publika je uz muzičku pratnju uživala u prezentaciji ova dva veoma kvalitetna i značajna književna djela.

Almir Alić bosanskohercegovački je prozaist i književni urednik. Jedan je od od najupečatljivijih literarnih glasova srednje generacije, književno prisutan na cjelokupnom prostoru nekadašnje Jugoslavije. Nagrađivani je autor na brojnim natječajima za kratku priču i roman u regiji. Član je P.E.N. Centra u BiH i Društva pisaca u BiH.

Objavljene knjige: „Soliter Titanic“, roman (V.B.Z. Zagreb, 2006.), „Piccolo Mondo“, kratke priče (Mediterran Publishing Novi Sad, 2009.), „Boa u kokošinjcu“, roman (V.B.Z. Zagreb, 2009.), „Volim crtati velika crvena srca“, roman (Bosanska riječ Tuzla, 2014.), „Godina pacova“, roman (Planjax Tešanj, 2018.), “Proždiranje”, roman (Eurografika, Zvornik, 2022.), “Sjaj i bijeda tranzicije”, kratke priče (Fabrika knjiga Beograd, 2023.) i „Misterij genoma“ (Planjax Tešanj, 2023.). Alićeva djela prevedena su na engleski, njemački i makedonski jezik.