Home » U Vladi ZDK potpisani sporazumi o zajedničkom finansiranju izgradnje objekata Službe hitne medicinske pomoći u Zenici i Ambulante porodične medicine u Željeznom Polju
Zenica

U Vladi ZDK potpisani sporazumi o zajedničkom finansiranju izgradnje objekata Službe hitne medicinske pomoći u Zenici i Ambulante porodične medicine u Željeznom Polju

Ministrica zdravstva Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Tanja Radoš-Kosić potpisala je danas s gradonačelnikom Zenice Fuadom Kasumovićem Sporazum o zajedničkom finansiranju projekata izgradnje objekta Službe hitne medicinske pomoći sa pratećim sadržajima u Zenici, a s općinskim načelnikom Žepča Matom Zovkom Sporazum o zajedničkom finansiranju izgradnje objekta Ambulante porodične medicine u Željeznom Polju.

ZDK će za izgradnju objekta u Zenici iduće dvije godine izdvojiti ukupno 3,5 miliona KM, od čega 1,5 miliona KM ove te 2 miliona naredne godine, dok će dok će za ambulantu u Željeznom Polju izdvojiti 400.000 KM, po 200.000 KM ove i naredne godine.

Ministrica Radoš Kosić je napomenula da će u ovom objektu biti smještene i Služba za laboratorijsku dijagnostiku te Služba za zaštitu od nespecifičnih i specifičnih plućnih oboljenja. Moderni objekat imat će korisnu površinu od 3.260 kvadrata na tri etaže.

– Mene uistinu veseli što će građani Zenice dobiti kvalitetnu i brzu medicinsku pomoć, a i medicinsko osoblje imat će bolje uvjete rada te mogućnost da pruže i bolju zdravstvenu zaštitu – kazala je ministrica Radoš-Kosić.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je rekao da je ovo prvi veliki projekat koji se sufinansira iz budžeta Zeničko-dobojskog kantona nakon sedam godina, te se zahvalio premijerki Amri Mehmedić i ministrici Radoš-Kosić što su prepoznali kvalitet i značaj ovog kapitalnog projekta za Zenicu.

Najavio je kako će izgradnja i opremanje nove Službe hitne medicinske pomoći Zenica koštati oko 10 miliona KM te da su, osim podrške Vlade ZDK, već osigurali 1.000.000 KM iz budžeta Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, koja će im, dodao je, iz reabalansa budžeta, osigurati dodatnih 1.000.000 KM.

– Građanima Zenice treba moderna, efikasna hitna pomoć, gdje će biti izmještena i laboratorija, magnetna rezonanca i sve ono što treba. To je veoma moderan objekat, za koji je tender već završen – kazao je Kasumović, koji je dodao da u ponedjeljak istječe i rok za podnošenje žalbe na izbor izvođača radova.

– Ako ne bude žalbi, mi odmah krećemo u izgradnju jer smo obezbijedili sva sredstva – najavio je Kasumović, koji je istakao kako će nova zgrada biti izgrađena do kraja naredne godine.

Načelnik općine Žepče Mato Zovko istakao je kako su vlastitim sredstvima već izgradili ambulante u naseljima Ozimica i Begov Han, a sada je, uz podršku Vlade ZDK, na red došla i izgradnja ambulante u najudaljenijoj i najmnogoljudnijoj mjesnoj zajednici te općine.

Pored Vlade ZDK-a koja je za ovaj objekat osigurala 400.000 KM, općina Žepče je obezbijedila 70.000, a Dom zdravlja Žepče preostalih 10.000 KM, koliko i iznosi predračunska cijena izgradnje tog objekta. Načelnik Zovko je najavio skoru provedbu procedure javnih nabavki te početak gradnje, koja bi trebala biti okončana za godinu dana.