Home » U projekt ADRIONET iz sedam država uključen i Zeničko-dobojski kanton
BIH

U projekt ADRIONET iz sedam država uključen i Zeničko-dobojski kanton

Projekt ADRIONET uključuje osam partnera sa područja Italije, Slovenije, Grčke, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije i Srbije.  Partner za područje Bosne i Hercegovine je Stručna služba za razvoj i međunarodne projekte Zeničko-dobojskog kantona.  Cilj projekta je formiranje transnacionalne mreže autentičnih sela u Jadransko-jonskom području.

Ovo područje posjeduje značajan broj malih, autentičnih sredina, najčešće smještenih na izuzetno lijepim lokacijama,  kotlinama, planinsko-brdskim, ruralno-perifernim ili rubnim područjima, a koje su često zapostavljene i izložene riziku od  depopulacije i napuštanja. ADRIONET treba da pomogne u prevladavanju marginalizacije i nedovoljne valorizacije takvih  sredina, da olakša očuvanje i afirmaciju njihove prirode i kulture kroz drugačiji pristup i uz korištenje inovativnih instrumenata  te da omogući malim, raštrkanim selima da se uvežu i tako povećaju svoju transnacionalnu vidljivost.

Za implementaciju projekta na području Zeničko-dobojskog kantona odabrano je pilot područje koje pokriva teritorije Visokog, Vareša i Olova. Cilj izrade promotivnog videa je promocija pilot područja i realizovanih lokalnih pilot aktivnosti.

 

Tags