Home » U OŠ “Miroslav Krleža” Zenica održana centralna svečanost povodom početka nove školske godine u ZDK
Zenica

U OŠ “Miroslav Krleža” Zenica održana centralna svečanost povodom početka nove školske godine u ZDK

U 61 osnovnoj i 30 srednjih škola pod ingerencijom Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sporta Zeničko-dobojskog kantona, a u kojima se nastava odvija na bosanskom, hrvatskom i srpskom jeziku, počela je nova školska godina u školskoj 2023/2024. godini.

Domaćin centralne manifestacije povodom početka nove školske godine bila je OŠ “Miroslav Krleža” Zenica, a svečanosti su, pored učenika, nastavnika i roditelja, prisustvovali predstavnici Vlade Zeničko-dobojskog kantona i Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, kantonalnih odbora Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture i Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja te gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

U osnovnu školu krenulo je 28.886 osnovaca i 10.769 srednjoškolaca, a u prve razrede srednjih škola upisano je 3.084 đaka (bez podataka iz Žepča i Usore), dok je u prve razrede osnovne škole upisano 3.259 đaka.

-Iskreno se nadam da smo ove godine zaustavili raniji trend naglog pada broja upisanih prvačića u osnovne škole, a posebno nas raduje da je ove godine oko stotinjak učenika više upisano u prve razrede srednjih škola. Svim učenicima, roditeljima, nastavnicima i ostalim radnicima, koji rade u obrazovanju želim sretan početak ove školske godine i da svi zajedno budemo partneri u obrazovanju djece te da ishod svega bude da naša djeca budu odgojeni ljudi, koji će graditi uspjeh, drugarstvo, solidarnost i empatiju – rekla je ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Draženka Subašić.

Govoreći o položaju prosvjetnih radnika, podsjetila je da je sa prosvjetnim sindikatima dogovoreno da se intenziviraju pregovori oko povećanja plata.

-Moramo se pobrinuti za poboljšanje njihovog standarda. Pregovore na neki način nismo nikada ni prekinuli i ovih dana ćemo ih intenzivirati da vidimo šta je to što ćemo moći učiniti kada je u pitanju ova kalendarska godina, a pogotovo da ozbiljno pristupimo razmatranju mogućnosti za sljedeću kalendarsku godinu kada je u pitanju povećanje plata – rekla je ministrica Subašić.

Predsjednik Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH u ZDK-u Selvedin Šatorović rekao je da su izvršene sve pripreme za početak nove školske godine, a u saradnji s resornim ministarstvom zbrinuti su svi radnici koji su proglašeni tehnološkim viškom.

– Spremni smo da radimo po novim nastavnim planovima i programima, s tim što želimo poslati jasnu poruku da ne prihvatamo gomilanje administracije i pravljenje od prosvjetnog radnika administrativnog radnika. Želimo da se vrati odgojna komponenta u obrazovni proces i da preduprijedimo događaje koji su se dešavali u Beogradu, Lukavcu i ovo o čemu se priča posljednjih dana o dešavanjima u Vitezu – rekao je Šatorović.

Nastava za osnovce i srednjoškolce u općinama Usora i Žepče, u kojima nadležnost nad predškolskim, osnovnim i srednjim obrazovanjem imaju lokalne zajednice te u kojima se nastava odvija po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku, počet će u ponedjeljak, 4. septembra.

Press služba ZDK