Home » U nastavku operativne akcije “META 2” 15 osoba uhapšeno i stavljeno pod kontrolu
Crna hronika

U nastavku operativne akcije “META 2” 15 osoba uhapšeno i stavljeno pod kontrolu

Kako smo već informisali javnost, rano jutros u 06,00 sati, od strane policijskih timova Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona započeti su istovremeni pretresi na 16 lokacija na području Kaknja i 3 lokacije na području Zavidovića.

Ova opsežna policijska akcija kodnog naziva “META 2”, koju sprovodi Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona  je usmjerena na lišenje slobode i procesuiranje lica koja se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela: “Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga” iz člana 238. Krivičnog zakona Federacije BiH, “Teška krađa” iz člana 287. Krivičnog zakona Federacije BiH i “Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija” iz člana 371. Krivičnog zakona Federacije BiH.

Aktivnosti u okviru akcije “META 2” se poduzimaju u saradnji i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, te se postupa po naredbama općinskih sudova u Zenici, Kaknju i Zavidovićima.

Tokom naznačenih aktivnosti slobode je lišeno 15 lica od čega 12 na području Kaknja i 3 lica na području  Zavidovića, a slobode su lišeni; M.A., 1991. g., M.R. 1980. g., B.A., 1987. g, T.M. 1988. g., M.A., 1987. g., B.H. 1994. g., T.E., 1988. g., K.A. 1980. g., E.B., 1992.g., N.F. 1986. g., B.O.1968. g., i M.R. 2001. g., svi iz Kaknja, te R.A. 1984. g., B.A., 1988. g., i B.J. 1990. g., iz Zavidovića. Osumnjičeno lice Č.O., 1981. godine iz Kaknja, koje je takođe meta ove akcije se nalazi na izdržavanju kazne zatvora u KPZ Busovača, dok je za licem S.I., 1986. godine iz Kaknja raspisana operativna potraga i za istim se intenzivno traga.

U pretresima stambenih i drugih objekata koje koriste lica lišena slobode pronađena je i oduzeta značajna količina prškaste i zeljaste materije koja asocira na opojnu drogu i ista će biti predmet vještačenja, tačnije, radi se o 1300 grama praškaste materije koja izgledom asociran na opojnu drogu speed i 162 upakovana sadržaja praškaste materije spremna za uličnu prodaju, 25 grama hašiša i 31 upakovan sadržaj iste materije spremne za uličnu prodaju, 200 grama i 14 upakovanih sadržaja biljne materije koja asocira na opojnu drogu spremnih za uličnu prodaju, tri stabljike indijske konoplje, 8 preciznih vaga, 9 mobilnih telefona, jedna puška, jedan pištolj, određena količina puščane i pištoljske municije, te drugi predmeti i tragovi koji će poslužiti kao dokaz za uspješno vođenje krivičnog postupka.

Nakon kriminalističke obrade osumnjičena lica će biti predata u nadležnost Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona na dalje postupanje.

Kratki video policijske akcije “Meta 2” možete pogledati na sljedećem linku;

 Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje Uprave policije MUP-a ZDK