Home » Tribina: Maglaj – Grad heroj, sjećanja na ljude i događaje
Zenica

Tribina: Maglaj – Grad heroj, sjećanja na ljude i događaje

Obzirom da se navršilo 30. godina od početka  Agresije  na  Republiku Bosnu i Hercegovinu, Udruženje „Baton“ Zenica je u četvrtak 25. augusta 2022. godine u prostorijama Gradske  biblioteke Zenica, organizovalo edukativnu tribinu pod  nazivom: MAGLAJ- GRAD  HEROJ, Sjećanja  na  ljude i  događaje.

Na tribini su govorili Maglajlije bivši pripadnici  Armije R BiH, prof.dr. Mirsad Hasanić i mr.sc. Nedžad Ahmetbegović, dok je moderator ove tribine bio doktor historijskih nauka Amir Ismić. Uz prezentaciju IML TV ratnih video snimaka i fotografija porušenog Maglaja,  posjetioci su u višesatnom druženju mogli iz prve ruke čuti potresna svjedočanstva  samih početaka i nastanka  Agresije, te o naporima i herojskoj odbrani kako bi se spasio grad Maglaj za kojeg  se kaže da je  bio treći po obimu  devastacije I stradanja u Bosni I Hercegovini.

U izlaganjima se moglo čuti  sve o nedaćama koje su zadesile  sve građane Maglaja, a potsjetimo se da je ovaj grad bio u potpunoj  blokadi od 24. juna 1993. godine  do 19. marta  1994. godine, bez medicinske opreme, bez  hrane, bez naoružanja, bez obrazovanog vojnog kadra.

Isto tako, na tribini je bilo riječi o zeničkim jedinicama, hrabrosti i požrtvovanju zeničkih boraca koji su rame uz rame sa Maglajlijama, Tešnjacima i Žepčacima branili Maglaj i pritom mnogi izgubili živote i dijelove tijela.

U rezimeu tribine moglo se zaključiti da su svi  stanovnici  Maglaja istinski  heroji  jer nemojmo zaboraviti da je ratna i radna obaveza bila 100 %, zato je prava  šteta da ovaj grad nema  muzej stradanja i herojske odbrane od 1992-1995. godine.

Moderator  tribine je iskoritio  prisustvo heroine  mr.sc. Azre  Drino, načelnice Očnog odjela – Regionalne  bolnice Zenica i prof.dr. Faika Uzunovića pomoćnika  komandanta Trećeg korpusa Armije RBIH da se obrate i podjele sa nama neka  vlastita sjećanja na period 1992-1995. godinu.

KPS  “BATON” ZENICA;Dr. sc. Amir Ismić, prof.

Tags