Home » Tribina “Betonski spavači i Juraj Neidhardt”
Zenica uživo

Tribina “Betonski spavači i Juraj Neidhardt”

Snimak promocije reprinta knjige “Arhitektura Bosne i put u savremeno” autora Juraja Neidhardta i Dušana Grabrijana i javne diskusije “Identitet grada” održane 19.3.2024. godine u Bosanskom narodnom pozorištu.

Organizatori događaja su Asocijacija arhitekata u Bosni i Hercegovini, Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine i Filozofski fakultet Univerziteta u Zenici.

Prije projekcije epizode “Betonskih spavača” emitovano je video obraćanje iz New Yorka Maroja Mrduljaša, jednog od autora Betonskih spavača.

Promotori knjige: Radivoje Mandić (dopisni član ANUBiH-a); Amir Vuk Zec – (dopisni član ANUBiH-a)

Učesnici otvorene diskusije “Identitet grada”:
– Radivoje Mandić (dopisni član ANUBiH-a);
– Amir Vuk Zec (dopisni član ANUBiH-a);
– Saša Ban (Betonski spavači- redatelj),
– Nevenka Šablić (Betonski spavači- scenarist),
– Dana Budisavljević (Betonski spavači- producent),
– Selvedin Avdić (novinar i književnik),
– Mirza Džananović (profesor UNZE) i
– Vedad Islambegović (arhitekt i profesor UNSA).

Prvi put objavljena 1957. godine, “Arhitektura Bosne i put u suvremeno” predstavlja temeljni teoretski okvir i osnovno ishodište savremene arhitekture u Bosni i Hercegovini. Potencijal knjige da otvori novu perspektivu i nagovijesti stvaranje autentičnog regionalnog pravca zasnovanog na poukama i kvalitetama lokalnog konteksta istakao je i Le Corbusier, jedno od najvećih imena moderne arhitekture XX stoljeća, koji je za nju napisao predgovor. Bitno je istaći da izvorni urbanističko-arhitektonski koncept Grada Zenice i knjiga “Arhitektura Bosne i put u suvremeno” dijele zajedničkog autora.

Produkcijska kuća Hulahop d.o.o. Zagreb, dobitnik je Nagrade grada Zenice za 2024. godinu za afirmaciju Zenice i jačanju njenog ugleda u zemiji i svijetu.

Autor: Samir Lemeš