Home » Stranka penzionera BiH između frakcija i raskola
BIH

Stranka penzionera BiH između frakcija i raskola

Dževahid Sokić, predsjednik Stranke penzionera/umirovljenika BiH održao je press konferenciju na kojoj je ukazao na sve probleme i sukobe s kojima se rukovodstvo ove stranke suočava.

Sokić je istakao da već duži period u stranci imaju problema sa frakcijama i “pobunjenicima”, a da je naježa situacija u Zeničko-dobojskom kantonu i Tuzlanskom kantonu.

U tim kantonima odlukom je veliki broj općinskih organizacija raspušten i imenovana su povjereništva, ali preuzimanje faktičke uloge na terenu i kancelarija u tim sredinama je otežano.

“Raspušteni organi se ne osjećaju raspuštenim. Ne dozvoljavaju da se izvrši primopredaja, zarobili su kancelariju, odn. poslovni prostor. Mi nećemo ulaziti silom, ali imamo način da iz ovoga izađemo elegantno. Frakcije ne poštuju odluke organa i Kongresa. Frakcije rade duže od godinu dana, i one su se uvezale u TK i ZDK, pokušaj je bio i u Sarajevskom kantonu, ali nije uspio”, ukazuje Sokić. Priznaje da je bilo i određenih propusta unutar stranke, a glavni je, kaže, da na Kongresu stranke nije završen izbor glavnog odbora, čiji nastavak je bio zakazan u Zenici, gdje su se, kako kaže, javile opstrukcije. A opstrukcije su razlogom i raspuštanja općinskih organa stranke.

“Frakcije su se pojavile, jer se lobiralo za druge osobe. Kada to nije prošlo, uvezali su se gospoda iz Zenice i Tuzle. Tako da sam bio primoran da raspustim organe u Zenici, Kaknju, Tešnju i Maglaju. U toj inerciji priklonili su im se gospoda iz Visokog i Zavidovića, pa i Žepča ”, naglašava Sokić. Kaže, da ima saznanja, da frakcije koje je pomenuo rade na formiranju nove Stranke penzionera, što je dodatno stvorilo konfuziju među članstvom stranke koja okuplja oko 4.100 članova u ZDK .

“SPU BiH definitivno ide na izbore. CIK je prihvatio našu prijavu među prvom, i u prvom krugu ovjerila naše učešće”, poručuje Sokić.

Nakon raspuštanja gradskih organa stranke u Zenici je imenovano povjerenstvo Stranke penzionera BiH, koje ima ulogu organa koji su raspušteni. Ipak, na čelu Gradske organizacije SPU BIH Zenica bio je Mehmed Rahmanović koji i dalje prema riječima Sokića se predstavlja kao “vlast” u gradskoj organizaciji i na nivou grada Zenica, dok funkciju predsjednika Kantonalne organizacije obnaša Hidajet Halilović.