Home » Štrajk upozorenja u Kantonalnoj bolnici Zenica i drugim zdravstvenim ustanovama ZDK
Zenica

Štrajk upozorenja u Kantonalnoj bolnici Zenica i drugim zdravstvenim ustanovama ZDK

U Organizaciji Saveza samostalnog sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH danas je širom FBiH organizovan štrajk upozorenja u organizaciji kantonalnih sindikata.

Tako je i u Kantonalnoj bolnici Zenica, danas u 8:30h Samostalni sindikat doktora medicine i stomatologije Zeničko-dobojskog kantona organizovao i održao štrajk upozorenja.

Ovaj štrajk koji bi danas trebao biti u svih deset kantona je posljedica činjenice da ova grana, doktori medicine i stomatologije nemaju potpisan kolektivni ugovor na nivou FBiH sa Vladom i samim time dolazi do velikih odstupanja u platama zavisno od mjesta rada.

“Štrajk upozorenja organiziramo zbog odbijanja Vlade FBiH da pregovara i zaključi kolektovni ugovor sa sindikatom, kojim bi na jedinstven način riješili pitanja prava i obaveza doktora medicine i stomatologije na teritoriji FBiH.Smatramo potrebnim i normalnim da Federalno ministarstvo zdravstva, odnosno Vlada FBiH, budu inicijatori i voditelji, prethodnici čitavog niza procesa koji bi doveli do poboljšanja stanja u našem zdravstvu.Mi zato i pozivamo da započenu te procese, da iskoriste naša znanje i iskustva kako bi doveli do prijeko potrebnih promjena u našem zdravstvenom sistemu” kazao je predsjednik SSDMiSZDK Elvis Cikotić.

Dosadašnji način pregovaranja i sklapanja ugovora po kantonima, podvukao je, doveo je do velikih razlika u primanjima i pravima doktora medicine i stomatologije po kantonima.

Što se tiče stanja u ZDK, ističe, oni “stoje bolje u odnosu na neke druge kantone”, a sa svim vladama imali su dobar socijalni dijalog te su uspijevali na zadovoljavajući način i riješiti svoje probleme.

S obzirom da je ZDK po ukupnom prosjeku plaće pri dnu u FBiH, odnosno da su tek predzadnji, ističe Cikotić, oni mogu biti zadovoljni svojim statusom jer doktori medicine i stomatologije u ZDK imaju jedne od najvećih plata u FBiH.

Startna plaća doktora medicine u našem kantonu iznosi 2.100, a oko 2.700 KM je start plaće za specijaliste. Startne su plaće, dodaje, iste i za stomatologa i za medicinare. a uz platu doktori imaju dodatne naknade zavisno od dežura, vrste posla i drugih propisanih naknada.